Revolucionarna DNK tehnologija bi mogla da zaustavi serijske ubice

Izvršni direktor jedne laboratorije u Teksasu koja izvodi revolucionarne radove u nauci o DNK kaže da bi tehnologija koju koriste mogla jednog dana potpuno uništiti serijske ubice.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2021.

12:40

Revolucionarna DNK tehnologija bi mogla da zaustavi serijske ubice
Foto: Profimedia

To je veliko obećanje, ali izvršni direktor Othrama Inc. kompanije, Dejvid Mitelman kaže da je to "100 odsto" istina. Uz pravo finansiranje i značajno povećanje operacija, Otram bi mogao da učini da serijska ubijanja postanu stvar prošlosti, kao i da pomogne hiljadama porodica da saznaju šta se dogodilo njihovim najmilijima i reše decenijama stare slučajeve. Trenutno, SAD ima sistem koji posmatra 20 markera unutar DNK. Sistem koji vodi FBI im zatim omogućava da provere da li u njihovoj bazi podataka ima bilo koga ko odgovara onome što je otkriveno na mestu zločina. Međutim, to prvo zahteva da osoba bude u bazi podataka. To je korisno ako neko treba da bude povezan sa zločinom ili počini drugi zločin nakon što je već bio u bazi podataka. Kako je Mitelman objasnio, mnoge nestale žrtve neće biti u bazi podataka, pa je malo verovatno da će biti pronađene. U stvari - kaže on - stopa uspeha korišćenja FBI-ovog CODIS sistema je samo jedan procenat. On takođe tvrdi da su DNK kompleti koji se koriste za identifikaciju onih koji su umešani u seksualne zločine uspešni samo u 15 odsto slučajeva. Sadašnji sistemi su dizajnirani da hvataju kriminalce, a ne da identifikuju tela. Štaviše, sistem datira tek iz 1990-ih, pa je malo verovatno da će se mnogi slučajevi pre toga rešiti ovim sistemom. Sada, je Otram u stanju da uzme sićušne delove DNK – "količine u tragovima" – i izgradi profile sa ne samo 20, već desetinama hiljada do stotina hiljada markera. To je ogromna nadoknada i znači da mogu početi da razmatraju slučajeve koji bi inače ostali zauvek nerešeni. Oni sada mogu pronaći rođake, čak i udaljene, koji bi im mogli pomoći. To su informacije koje se daju organima za sprovođenje zakona, koji - naoružani alatima koje ranije ne bi imali - mogu podjednako da pronađu i kriminalce i žrtve. Kao što Mitlmen navodi: "Vrlo je teško tražiti pravdu za osobu kada ne znate ko je ona."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: