Izvršni direktor kompanije Najk priznao da je ubio tinejdžera - zbog toga ispaštao

Dugogodišnji izvršni direktor kompanije Najk u SAD-u otkrio je da je pre 56 godina pucao i ubio tinejdžera na ulicama Zapadne Filadelfije. Lari Miler, predsednik Džordan Brenda, govorio je o ubistvu 1965. u intervjuu za Sports Illustrated.

Izvor: B92

Subota, 16.10.2021.

12:11

Izvršni direktor kompanije Najk priznao da je ubio tinejdžera - zbog toga ispaštao
Foto:Profimedia

"To me izjedalo iznutra", rekao je o svojim postupcima sa 16 godina, kada je bio "običan bandit".

Miler je služio zatvorsku kaznu za ubistvo. Kaže da nije lagao o tome, ali je to držao u tajnosti. Miler je rekao da se pridružio bandi "Cedar Avenue" u Zapadnoj Filadelfiji sa 13 godina, brzo prelazeći iz "pravog učenika" u opijanje alkoholom svaki dan.

Kada je prijatelja ubio suparnički član bande, Miler, tada samo šesnaestogodišnjak, kaže da je zgrabio pištolj kalibra 38, napio se sa tri prijatelja i krenuo u potragu za odmazdom.

Umesto toga, 30. septembra 1965. pucao je u grudi prve osobe koju su sreli: 18-godišnjeg Edvarda Vajta.

"To mi dodatno otežava posao, jer to nije bilo bez razloga", rekao je on, a prenosi CNN.

Miller je odluku o otkrivanju svoje prošlosti - koju je dugo skrivao od svoje dece, prijatelja i najbližih poslovnih saradnika - opisao kao "zaista tešku".

"Zato što sam godinama bežao od ovoga", rekao je za Sports Illustrated. "Pokušao sam ovo da sakrijem i nadam se da ljudi nisu saznali za to."

Miller je u Najku od 1997. godine i upravlja svakodnevnim operacijama "Nike Basketball" -a, Džordan Brenda i Converse -a.

Kaže da nikada nije lagao o zatvorskom vremenu u prijavama za posao.

Uoči intervjua, Miler je navodno obavestio članove svog najužeg kruga, uključujući košarkašku legendu Majkla Džordana i komesara NBA Adama Silvera, o incidentu. Njegova predstojeća knjiga "Skok: Moje tajno putovanje sa ulica do sale za sastanke" - napisana u saradnji sa najstarijom ćerkom - detaljno će opisati incident, kao i njegov višestruki boravak u maloletničkom pritvoru i zatvoru zbog različitih prekršaja.

Najk je u izjavi za BBC Nuz saopštio da je život gospodina Milera "neverovatna priča o drugim šansama".

"Ponosni smo na Larija Milera i nadu i inspiraciju koju njegova priča može da ponudi", rekla je kompanija i dodala da podržava politike koje pomažu bivšim zatvorenicima da "otvore nova vrata mogućnosti i krenu napred sa svojim životima".

Miler kaže da se nada da će njegova priča pomoći da se omladina u riziku odvrati od nasilja i nadahne ranije zatvorene ljude na nadu da i dalje mogu da daju doprinos društvu.

"Greška neke osobe, ili najgora greška koju je napravio u životu, ne bi trebalo da kontroliše šta će se dogoditi do kraja vašeg života", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: