Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za hemiju

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za hemiju pripali su Benjamin List i Dejvid Mekmilan.

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2021.

11:47

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za hemiju
Foto: Profimedia

Benjamin List i Dejvid Mekmilan razvili su novi i genijalan alat za izgradnju molekula: organokatalizu, naodi se u objašnjenju. Njegova upotreba uključuje istraživanje novih farmaceutskih proizvoda, a takođe je pomogla da se hemija učini zelenijom.

Istraživači su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora: metali i enzimi. Nezavisno jedan od drugog, dobitnici Nobelove nagrade List i Mekmilan razvili su treći tip - asimetričnu organokatalizu - koja se nadovezuje na male organske molekule. List se pitao da li je za dobijanje katalizatora zaista potreban čitav enzim. Testirao je da li aminokiselina prolin može izazvati hemijsku reakciju, i to je, kako stoji u objašnjenju, "radilo sjajno".

Mekmilan je radio sa metalnim katalizatorima koje je vlaga lako uništila. Pitao se da li može da razvije izdržljiviju vrstu katalizatora koristeći jednostavne organske molekule. Jedan od njih se pokazao odličnim u asimetričnoj katalizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: