Zbog njih smo zdraviji i čine nas boljim ljudima

Svaki stručnjak za mentalno zdravlje svestan je terapeutskih prednosti posedovanja kućnih ljubimaca. Psihijatar Gregori Skot Braun tvrdi da vrlo često piše preporuke pacijentima za nabavku pasa radi emocionalne podrške, u slučajevima kad ti pacijenti pate od depresije, anksioznosti i posttraumatskog sindroma.

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2021.

15:44

Zbog njih smo zdraviji i čine nas boljim ljudima
Foto: Profimedia

Posedovanje kućnog ljubimca može da smanji stres i doprinese osećaju povezanosti. Pritom se oslobađa hormon oksitocin, koji je povezan s intimnošću.

Na primer, kad mazite svog psa, nivo oksitocina u vašem mozgu raste, a hormoni stresa, kao što je kortizol, padaju. Uz to se primećuje i snižavanje krvnog pritiska, a sve navedeno donosi i optimističniji pogled na život

Osim navedenih dobrobiti, vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolje opšte zdravlje, čak niži holesterol i nivoe triglicerida.

"Iako sam svestan i naučne zasnovanosti, lično sam nabavio psa jer sam želeo da trči sa mnom i igra se. Kad sam bio dete, takođe sam imao psa. Bio sam jedino dete i uživao sam u tome što mi je pravio društvo u igri", kaže dr Braun.

Na razne načine nas psi čine boljim ljudima.

Postajemo uključeniji u tuđe potrebe i različite načine komunikacije

Dr Braun je objasnio da je prošao težak put dok je izdresirao svog psa Kai: "Poboljšali su mi se neverbalna komunikacija i aktivno slušanje s ljudima, jer sam te veštine intenzivno brusio dresirajući nju."

Pokreću nas

Briga za drugo živo biće zahteva trud i prilagođavanje. Pas će vas prisiliti da se držite određenog rasporeda. Kretaćete se više, ustajaćete u određeno vreme da biste ga izveli napolje na vazduh i obavljanje nužde. Uvek ćete imati prijatelja koji vas podstiče na trčanje i igru.

Pomažu nam da se fokusiramo na ono što je stvarno važno

Lekar na primeru svog psa objašnjava kako životinje ne mare za naše poslove, vesti na televiziji i slično. Kad im je vreme za igru, traže pažnju i daju do znanja šta im je potrebno.

Iako nije uvek zgodno da vas prekinu u obavljanju nekog posla, tri minuta pauze i igranja sa psom odvajaju vas od stresnih situacija i napornog ritma, a nakon toga se možete vratiti obavezama osveženi i fokusiraniji nego pre.

Ovo nas može naučiti da prepoznamo ono što je zaista važno, a to je dovoljno sna, ishrana, kretanje, interakcija s bližnjima i slično, kao i da se na trenutke sklonimo od posla, stresa i ciklusa loših vesti.

Pomažu da usporimo

Vaš pas može biti divan prijatelj, ali ponekad je i briga za životinju podsticaj za još snažnije emocionalne veze. Neki psi mnogo su snažniji od svojih vlasnika. Takvo biće potrebno je trenirati, učiti, nikako zapustiti i konstantno održavati komunikaciju pri kojoj ljubimac i vlasnik duboko razumeju jedan drugog.

"Ne mogu da kažem da su kućni ljubimci bolji terapeuti nego psihijatri, ali nikako se ne sme zanemariti pozitivan uticaj koji ljubimci imaju na ljude", zaključio je dr Braun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: