Hrvati žele da ukinu ovu praksu u školama: "Stresno i ponižavajuće"

U Hrvatskoj se žustro raspravlja o tome da li treba ukinuti višegodišnju, prema rečima stručnjaka, traumatičnu, praksu grupnog merenja telesne težine učenika u školama.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

11:51

Hrvati žele da ukinu ovu praksu u školama:
Foto: Profimedia

Naime, hrvatski Centar za poremećaj ishrane je čak pokrenuo inicijativu da se ukine merenje telesne težine pred celim razredom jer se to, kako navode njihovi stručnjaci, pokazalo kao veoma stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema svome telu.

Oni smatraju da učenicima treba meriti telesnu masu i visinu u posebnoj prostoriji, a kako bi pokrenuli individualno merenje u školama, poslali su dopis Ministarstvuu nauke i obrazovanja, ali i Kancelariji za obrazovanje Grada Zagreba.

Hrvatski istručnjaci ističu da grupna merenja doprinose stigmatizaciji različitosti, međusobnom poređenju i vršnjačkom pritisku na decu i mlade u razvoju.

U Srbiji se učenici takođe mere pred celim odeljenjem, a pojedini su kasnije to iskustvo opisali kao "noćnu moru" jer su izloženi sudu ostalih, ali i nastavnika koji će javno izreći njihovu "sramotu" – bilo da imaju manjak ili višak kilograma.

Mnogi su tražili izgovor da ne budu na času tog dana za kada je merenje zakazano.

Kako tokom odrastanja na mlade veoma utiču mišljenje i reakcije njihovih vršnjaka, to može dosta da utiče na sliku koju formiraju o sebi. Zbog toga se postavlja pitanje postoji li drugi način da se učenici motivišu i usmere ka zdravom životu, a da to ne podrazumeva izlganje nečemu što za njih predstavlja stres i sramotu.

Pišite nam u komentarima smatrate li da merenje telesne težine treba da se ukine i u našim školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: