Kako je Aljaska postala američka država zahvaljujući advokatu poreklom iz Crne Gore

Neverovatna priča o Stepovićima sa Aljaske nekim čudom nije mnogo poznata, ali je veoma zanimljiva. Sin emigranta iz Risna koji je postao jedan od najuspešnijih rudara tokom zlatne groznice na Aljasci, Majk Stepović postao je poznati advokat i konačno guverner Aljaske, koja je zahvaljujući njemu postala 49. država SAD.

Izvor: RTS

Nedelja, 26.09.2021.

14:07

Kako je Aljaska postala američka država zahvaljujući advokatu poreklom iz Crne Gore
Foto: Profimedia

Majkov otac stigao je u Ameriku sa 18 godina. Iz rodnog Risna, u kojem je rođen 1874. godine, Marko Stijepanović zaputio se na dalek put tako što ušunjao na jedan od brodova koji su prolazili kroz luku i kao slepi putnik stigao do njujorškog ostrva Staten Ajland.

Posle toga se nastanio u Kaliforniji, ali je zov zlatne groznice na Aljasci bio prejak. U Klondajk se preselio 1897, a prvih godina se bavio trgovinom i opremanjem drugih rudara.

Rudarenjem i sam počinje da se bavi 1902. godine i među prvima otkriva zlato u Ferbanksu, koji je iste godine osnovan.

Dobivši nadimak "Mudri Majk", postao je jedan od najvećih i najuspešnijih rudara na Aljasci i prilično se obogatio.

Dolazak Majka Drugog na svet

Marko Stijepanović je 1919. godine oženio Olgu Bartu, Hrvaticu iz Portlanda u Oregonu, ali ona nije mogla da se prilagodi na život u divljini Aljaske. Godinu dana kasnije brak se raspao.

Ipak, plod njihovog kratkog braka bio je sin – takođe Marko, koji će postati poznat kao Majk Stepović Drugi.

Majk je odrastao sa Oglom u Oregonu, ali je po sticanju punoletstva otišao kod oca u Ferbanks. Pravo je položio Univerzitetu Notr Dam, a završio je i studije umetnosti na Univerzitetu Ferbanks u državi Vašington.

Tokom Drugog svetskog rata pridružio se mornarici, a 1944. godine preminuo mu je otac. Posle rata nastavio je sa pravničkom karijerom i postao gradski tužilac, a pokrenuo je i privatnu advokatsku kancelariju.

Guverner i državnost Aljaske

Tadašnji guverner teritorije Aljaske Bendžamin Frenk Hajncleman podneo je ostavku 1957. godine, nakon čega je na Aljasku stigao državni sekretar unutrašnjih poslova Fred Siton, koji je tražio potencijalne kandidate.

Iako se Majk nije ni prijavio za poziciju, Siton je bio veoma impresioniran njime, pa ga je preporučio u Beloj kući. Predsednik Dvajt Ajzenhauer nominovao je Majka za guvernera 9. maja, a mandat mu je počeo 5. juna 1957. godine.

Mnog stanovnici Aljaske bili su skeptični po pitanju federalne vlasti i nije im se dopadala ideja da Aljaska dobije status države, dok Vašington nije video velike koristi od uključivanja ogromne, zabačene i retko naseljene teritorije u federalne institucije.

Ipak, Majk Stepanović naporno je lobirao širom Aljaske i SAD da bi pridobio podršku, a to je urodilo plodom i Ajzenhauer je potpisao Zakon o državnosti Aljaske.

Nikada više na funkciji

Dobijanjem statusa države, funkcija guvernera teritorije više nije postojala, pa je Majk Stepnović ušao u trku za američki Senat, ali je izgubio.

Ostao je prominentna ličnost u Aljasci, ali nikada više nije držao neku državnu poziciju. Nastavio je da se bavi advokaturom.

Kao i njegov otac, Majk se oženio Hrvaticom Matildom Barićević iz Portlanda, ali je za razliku od svog oca sa njom ostao u braku do kraja života.

Krajem 70-ih godina odselili su se sa Aljaske u Medford u Oregonu. Imali su čak trinaestoro dece, a jedna od ćerki udala se za legendu NBA lige Džona Stoktona.

Matilda Stepanović preminula je 2003. godine, a Majk 2014. u 95. godini života od povrede glave nakon pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: