Maskov najveći izazov tokom leta u svemir – odlazak u toalet

Prvi put u istoriji potpuno civilna posada lansirana je u orbitu, a iako je trodnevno putovanje prošlo bez većih problema, tokom leta su ipak imali jedan izazov.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

10:40

Maskov najveći izazov tokom leta u svemir – odlazak u toalet
Foto:EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Maskov Spejs iks (SpaceX) niže uspeh za uspehom. Njegova svemirska kompanija je ušla u istoriju kada su prošle godine astronauti letelicom Kru dragon (Crew Dragon) odleteli na Međunarodnu svemirsku stanicu, a još jedan istorijski uspeh postigli su prošle nedelje.

U orbitu je lansirana prva potpuno civilna misija koja se, nakon tri dana kruženja oko Zemlje, uspešno vratila na našu planetu.

S obzirom na to da je let prošao bez problema i u potpunosti onako kako su to zamislili u Spejs iksu, to je bila još jedna odlična reklama za svemirski turizam.

Nova grana turizma samo za one jako dubokog džepa još je u povojima, ali u nekoliko meseci uspešno su obavljena tri leta različitih kompanija (podsetimo, i Branson i Bezos su odleteli u svemir) pa možemo da očekujemo kako će se u budućnosti sve više bogataša željnih avanture odlučiti na takva putovanja.

Trodnevno kruženje oko Zemlje u letelici kompanije Spejs iks, prema svim dostupnim informacijama, prošlo je bez problema, no Ilon Mask je priznao kako su astronauti ipak imali jedan izazov – odlazak u WC.

U objavi na Tviteru napisao je kako definitivno moraju da nadgrade WC u Kru dragonu. Iako nije išao detaljno u problematiku, nije teško da se zaključi kako obavljanje nužde u svemiru sigurno nije jednostavna stvar.

Privatnosti u tako malom prostoru baš i nema i WC je odvojen samo zavesom, ali verovali ili ne, prednost ovog WC-a je – pogled. Naime, nalazi se direktno ispod staklene kupole iz koje se pruža spektakularan pogled na Zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: