Nove reakcije iz Dubrovnika: "Nećemo da generalizujemo"

Nakon što je Mato Franković uputio otvoreno pismo američkoj glumici Gabrijel Junion, koja se u svojim novim memoarima prisetila neprijatnog rasno uslovljenog incidenta koji je doživela na letovanju u Hrvatskoj, sada se oglasila i predsednica Ceha ugostitelja i turističkih radnika Zanatske komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 15.09.2021.

19:41

Nove reakcije iz Dubrovnika:
Foto: Shutterstock/Ga Fullner

Podsetimo, dubrovački gradonačelnik uputio je otvoreno pismo američkoj glumici Gabrijel Junion,u kojem se izvinjava zbog incidenta koji joj se dogodio prilikom njegove posete.

Mato Franković je u otvorenom pismu američkoj glumici istakao da je Dubrovnik grad visoko tolerantnih ljudi, kulture i istorije koja je na dubrovačkim stenama razvijana više od jednog veka i da se zbog toga čudi ovom primitivnom i individualnom činu.

Rasizam i neonacisti u Dubrovniku, tvrdi glumica - reagovao i gradonačelnik

A sada se, nakon gradonačelnikovog izvinjenja, oglasila i predsednica Ceha ugostitelja i turističkih radnika Zanatske komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić.

Naime, ona je, slično kao i Franković u svom pismu, naglasila da se radi o individualnom činu, te poručila da osuđuje takvo ponašanje. "Složila bih se s time da su pojedinačni slučajevi za svaku osudu, ali i da bi se takođe trebalo tretirati pojedinačno i da situacija ne bi trebalo da se generalizuje. Mislim da je Dubrovnik oduvek bio otvoren prema svima i da su svi dobrodošli. Žao mi je što se takva slika prenosi, odnosno kreira o ovom gradu. Nadam se da će u budućnosti svi imati više razumevanja i manje gafova u tom kontekstu. Ne znam zašto bi se neko u gradu u kojem svi živimo od turizma uopšte ponašao na neki drugi način?! Trebalo bi, ustvari, da zanemarimo odakle je neko i kako on izgleda", rekla je Farčić za hrvatske medije.

"Naravno da ovo šteti ugledu Dubrovnika, nije dobro da se takvi incidenti događaju, a oni koji su to napravili moraju da snose odgovornost zbog toga. Najmanje što mogu da urade jeste da Vam ponude izvinjenje", dodala je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: