Izašao dokumentarac o Šumaheru - prošlost, zanimljivosti i šta se desilo na dan nesreće

Dugo čekani Netfliksov dokumentarac o sedmostrukom šampionu Formule 1 i jednom od najvećih i najboljih sportista svih vremena Mihaelu Šumaheru konačno je danas ugledao svetlost dana.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

16:34

Izašao dokumentarac o Šumaheru - prošlost, zanimljivosti i šta se desilo na dan nesreće
Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Film govori o životu čuvenog Nemca pre nesreće na skijanju poslednjih dana 2013. godine, ali i o samom danu koji mu je zauvek promenio život, kao i o godinama mukotrpnog oporavka.

Pored pikanterija iz Šumijevog privatnog života i karijere, saznali smo i šta se tačno dešavalo kobnog dana i kako je jedna Mihaelova odluka dovela do jezive povrede koja je ostavila trajne posledice na njegovo zdravlje.

Takođe, objavljeni su i detalji iz života legendarnog Nemca u poslednjih osam godina, koliko se, skoro u vegetativnom stanju, leči od posledica strašnih povreda glave, a ovo su neki od zanimljivih detalja iz njegovog života:

Prekinuta tišina o Šumaheru: "Svakodnevno mi pokazuje koliko je jak"; "Želim da budem kao on"

1. Voleo je da baca ljude u bazen na žurkama

Šumaher je u javnosti uvek važio za ozbiljnog, dosadnjikavog, "robotizovanog" tipa, fanatično posvećenog karijeri. Međutim, u privatnom životu, bio je u sušta suprotnost. Mihael je obožavao da se provodi, a prema rečima njegove supruge Korine, na lude žurke je dolazio prvi i sa njih odlazio poslednji. Voleo je da luduje, a specijalnost mu je bila da baca prijatelje u bazen, o čemu postoje i video-zapisi.

Njegov kolega Dejvid Kultard, sa kojim nije bio u sjajnim odnosima, kaže da je Šumi voleo da pije bakardi sodu i da puši tompuse. Obožavao je karaoke. Omiljena pesma? "Maj vej", naravno.

2. Počeo je sa ofucanim karting gumama

Porodica Mihaela Šumahera nije bila bogata. Otac Rolf vodio je mali restoran u provincijskom Kerpenu, a odmah pored je bila njegova karting staza. Tu je Šumaher počeo. Sakupljao je odbačene, ofucane gume i montirao ih na svoj karting. Godinama kasnije, kada je ušao u svet Formule 1, živeo je sa 500 maraka mesečno u džepu.

U filmu je prikazana čuvena staza na kojoj je Mihael počinjao, ali ne samo on, već i njegov brat Ralf i sin Mik, danas vozač Formule 1.

3. "Ferari" se pitao da li je pravi čovek za njih

Kada je tadašnji menadžer "Ferarija" Žan Tod pravio "drim-tim" koji mu je doneo sve titule od 2000. do 2004. godine, mislio je da je Mihael Šumaher najslabija karika u njemu. Nakon četiri godine u "Benetonu", Šumi je prešao u "skuderiju", ali nije odmah sve izgledalo sjajno.

Tod kaže da je dugo mislio da je pogrešio sa dovođenjem Šumahera i da je trebalo da angažuje Miku Hakinena.

"Priznajem, u jednom trenutku sam pomislio da on jednostavno nije pravi čovek za nas", otkrio je Tod u dokumentarcu.

Ipak, točak sudbine je počeo da se okreće već 1998. Ostalo je, kao što znamo, istorija. Šumi je osvojio pet uzastopnih titula od 2000. do 2004. godine. 4. Kako je postao majstor za vožnju po kiši

Opšte je poznato da je Šumaheru vožnja po kiši bila specijalnost. Nije nosio nadimak "Kišni čovek" samo zato što je pre njega on pripadao Ajrtonu Seni, ali i zbog toga što je to bila samo jedna od njegovih mnogobrojnih šampionskih karakteristika.

Film otkriva kako je Šumi usavršio vožnju po kiši, a priča nas opet vraća na karting stazu njegovog oca pored restorana u Kerpenu. Prema svedočenju brata Ralfa, Mihael i on su imali običaj da kada padne kiša, voze karting isključivo na "slik" gumama, koje nemaju specijalne šare i predviđene su isključivo za suvo vreme. Tako je naučio da se savršeno ponaša u trenucima kada je staza mokra.

5. Bio je opsednut Seninom nesrećom

Ajrton Sena je bio veliki idol Mihaela Šumahera. Šef formule 1 Flavio Brijatore otkrio je da je Šumi držao Brazilčev poster na zidu. Kada su ga posle jedne pobede 2000. godine na konferenciji pitali za Senu, briznuo je u nekontrolisani plač. A film otkriva šta se tačno dešavalo u Šumaherovoj glavi posle Senine tragične pogibije 1. maja 1994. godine u Imoli.

Šumaher je u jednom intervjuu koji je prikazan u dokumentarcu otkrio da je posle Senine tragične pogibije patio od nesanice, spavao je samo tri sata. Rekao je i da je na sledećoj trci u Silverstonu bio opsednut traganjem za mestima gde bi potencijalno mogao da doživi nesreću i tragičnu smrt poput njegovog idola.
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
6. Bio je stidljiv, stalno se preispitivao

Iako je važio za velikog šampiona i fanatika u svom poslu, Šumaher je privatno bio vrlo stidljiva osoba, koja se neprekidno preispitivala i sumnjala u sebe, otkrila je u filmu njegova supruga Korina.

Kada je tokom sezone 1997. godine doživeo veliki neuspeh i diskvalifikaciju, otišao je na tronedeljno skijanje u Norvešku i tamo je delovao veoma opušteno. To je bio njegov način da se suoči sa porazima. Međutim, kada se vratio treninzima, njegova sumnja u sebe i preispitivanje bili su svakodnevni.

"Ta aura nadmenosti, koja je večno lebdela iznad njega, bila je zapravo posledica njegove stidljivosti", otkrio je menadžer "Ferarija" i njegov prijatelj Žan Tod.

7. Šta se dešavalo na dan kobne nesreće


Možda i najveće otkriće filma su detalji vezani za dan u kome je Šumaher doživeo tešku nesreću, 29. decembra 2013. godine u Meribelu.

Poznato je da je Šumi bio adrenalinski zavisnik i da je, naročito posle završetka karijere, voleo da upražnjava ekstremne sportove. Tog kobnog dana, pre nego što se odlučio za skijanje u Meribelu, Šumi je rekao supruzi Korini:

"Sneg baš nije idealan za skijanje, možda bismo mogli da odemo u Dubai na skajdajving."

Odlučio je ipak da skija u francuskim Alpima, a ne da skače padobranom u dalekim Emiratima. Ta odluka je zauvek promenila njegov život.

8. Kako Šumaher živi posle 29. februara 2013.

Film otkriva niz detalja o Šumaherovom životu posle nesreće, mada su neki od njih već obelodanjeni tokom prethodnih osam godina, koliko se Nemac i njegova porodica bore za koliko-toliko normalan život.

"Mi smo zajedno, živimo zajedno, borimo se za njegov oporavak, sprovodimo terapije kako bi mu bilo što bolje. On je tu, samo na neki drugi način. Nedostaje mi, nedostaje svima nama, ali se trudimo da kao porodica u svakom trenutku budemo povezani", rekla je Korina.

Njegov sin Mik pričao je o posebnoj vezi sa ocem.

"Bili smo bliski uvek, pričamo istim jezikom, jezikom moto-sporta. Tata i ja se razumemo veoma dobro, samo sada na jedan sasvim drugačiji način."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: