Astronauti amateri spremni za orbitalni svemirski let

Četiri "amaterska astronauta" spremna su za lansiranje u orbitu, koje će predstavljati još jedan korak napred u svemirskom turizmu.

Izvor: B92

Sreda, 15.09.2021.

13:05

Astronauti amateri spremni za orbitalni svemirski let
Foto: Profimedia/SpaceX

Novo putovanje otvara vrata svemira onima koji mogu da priušte sebi kartu, a uslediće nakon što su u svemir putovali milijarderi Ričard Brenson i Džef Bezos. Putovanje za četiri astronauta finansirao je američki milijarder, biznismen Džared Ajzekmen, koji će u svemir putovati s još tri člana posade, a to su medicinski radnik naučnik i analitičar. Oni će zajedno s Ajzekmen kružiti oko Zemlje tri dana, a nadaju se da će svojom avanturom inspirisati ostale i prikupiti novac za lečenje dece koja boluju od karcinoma. Misija je nazvana "Inspiration4".

Posada u svemit putuje u kapsuli "Dragon" koju je proizvela kompanija "SpaceX", a pomoću rakete "Falcon 9" pomenute kompanije čiji je prvi čovek Ilon Mask.

Lansiranje je zakazano za četvrtak iz Svemirskog centra Keneni na Floridi. Letelica će dostići visinu od 575 kilometara, što je za oko 150 kilometara više u odnosu na visinu na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica. Posada će provesti vreme izvodeći eksperimente i posmatrajući Zemlju kroz veliki prozor koji nudi panoramske poglede. Staklena kupola je postavljena na mesto gde se inače nalazi mehanizam pomoću kog se kapsula "Dragon" inače spaja s MSS-om, ali taj mehanizam ovog puta nije potreban.

Podsetimo, Brenson je svojim raketnim avionom putovao u svemir, dok je Bezos isto učinio pomoću letelice "New Shepard".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: