Preminuo Džeki Mejson – pozajmljivao glas kultnom liku iz Simpsonovih

Džeki Mejson, poznati američki komičar i glumac, umro je u 94. godini.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 26.07.2021.

12:35

Preminuo Džeki Mejson – pozajmljivao glas kultnom liku iz Simpsonovih
Foto:Profimedia

Gospodar stand-up-a pre nego što se pedesetih godina okrenuo šoubiznisu, bio je školovan za rabina. Prema BBC-u, Mejson je bio prvenstveno poznat po komentarisanju kompanija, gostovanjima u emisijama i samostalnim nastupima na Brodveju.

Dobitnik je brojnih nagrada u karijeri, uključujući nagradu "Tony" i "Emy" za angažman u kultnim "Simpsonovima" u kojima je svoj glas dao ocu Krastija Klovna, koji je takođe Rabin.

Komičari širom sveta odali su počast zvezdama na društvenim mrežama. "Zaista jedna od najsmešnijih emisija koje sam ikada video ... ikad", tvitovao je glumac Henri Vinkler. "Hvala ti Džeki i sada možeš da nasmeješ nebo." Džeki Mejson je rođen kao Džejkob Maza u mestu Šeboigan, Viskosin, 9. juna 1928. Kada je imao pet godina, preselio se sa porodicom u Njujork. Njegov otac, deda, pradeda i pradeda bili su rabini, a nakon koledža je zaređen i počeo je da vodi skupštine u Severnoj Karolini i Pensilvaniji.

Kasnije je za Čikago Tribne rekao da su na njegove propovedi dolazili i oni koji nisu jevreji jer je pričao puno viceva. Mejson se okrenuo komediji nakon što mu je otac umro kasnih 1950-ih.

Poznat je po svom teškom njujorškom jevrejskom naglasku, a Mejsonov humor zasnovan je na brzoj pameti i ponekad politički nekorektnom humoru.

"Osamdeset posto oženjenih muškaraca vara u Americi. Ostali varaju u Evropi", jednom se našalio.

Komičar je bio republikanac i jedan od zagovornika bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i snažno je podržao Izrael. Hospitalizovan je pre dve nedelje, preminuo je u subotu u bolnici "Mount Sinai" u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: