Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla

Vlasnik kompanije "Tesla" Ilon Mask komentarišući na Tviteru vest o porastu prodaje Teslinih automobila u Hrvatskoj, napisao je da je Tesla rođen u Hrvatskoj, od srpskih roditelja.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

08:05

Ilon Mask posvađao Srbe i Hrvate – napisao čiji je Tesla
Foto: Shutterstock

"Nikola Tesla je rođen u Hrvatskoj od srpskih roditelja", napisao je Mask. Njegov komentar skupio je više od 2.500 lajkova, a naravno tvit je podstakao raspravu između Hrvata i Srba.

Neki su već priložili svoje tvrdnje o Teslinom rodnom listu, a neki pišu da je Tesla rođen u Austro-Ugarskoj.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, kao dete lokalnog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Milutina Tesle i njegove žene Đuke, na području vojne granice tadašnje Austrije, danas Republike Hrvatske.

Školovao se u Gospiću, Karlovcu, Gracu i Pragu. U periodu od 1881. do 1882. godine radi u Budimpešti u Centralnom telegrafskom uredu i upravo tu započeinje svoj veliki pronalazački period - usavršava aparat za pojačanje glasa kod telefona.

Sredinom 1882. godine odlazi u Pariz, a u Sjedinjene Američke Države stiže 1884. godine, gde počinje da radi u Edisonovoj kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

721 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: