Glečer pokrivaju tkaninama da bi smanjili njegovo otopljavanje

Glečer koji je smešten u severnoj Italiji svake godine, od 2008 pokrivaju trakama od tkanine kako bi sprečili sneg da se otopi.

Izvor: klix.ba

Petak, 02.07.2021.

17:33

Glečer pokrivaju tkaninama da bi smanjili njegovo otopljavanje
Foto:Profimedia

Da bi glečer Presena, smešten u severnoj Italiji, spasili od daljeg topljenja i nestajanja, klimatski stručnjaci ga pokrivaju dugim trakama tkanine, što će sprečiti sneg da se topi odozdo reflektujući sunčeve zrake.

Kažu da se oko 70 procenata snega preko leta može sačuvati sa zaštitnim pokrivačem koji deluje na isti način kao srebrni reflektujući štit postavljen na prozor automobila kako bi se zaustavilo pregrevanje.

Glečer Presen je okružen zapanjujuće širokim vrhovima, a tim stručnjaka postavlja trake širine 5 metara i dužine 70 metara da pokrije oko 120.000 kvadratnih metara leda.

Za obavljanje ovog zadatka potrebno je mesec dana.

Proces sprovode svake godine od 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: