Pas je objekat: Pregazio ga na pešačkom i - nikom ništa? Od svakodnevice do slučaja Mihajlovski

Slučaj voditeljke Ane Mihajlovski, čijeg je psa pre dva dana pregazio automobil na pešačkom prelazu, i to dok su ga njene dve ćerke, od 15 i 12 godina, šetale na povocu, okupirala je pažnju javnost. Kako je vozač mogao tek tako da projuri ubivši živo biće i šta bi se dogodilo da je udario i devojčice?

Izvor: B92

Petak, 02.07.2021.

13:42

Pas je objekat: Pregazio ga na pešačkom i - nikom ništa? Od svakodnevice do slučaja Mihajlovski
Foto: Profimedia

Vozač automobila koji je pregazio pudlu, prema rečima Ane Mihajlovski, pukom srećom nije povredio devojčice, koje su bile na oko metar udaljene od njega. Da je automobil bez stajanja na pešačkom prelazu udario psa i nastavio da vozi dokazuje i snimak sa jedne od kamera obližnjeg hotela Teatar, koji se pojavio na internetu.

Inače, kako tvrdi voditeljka, policajac koji je izašao na lice mesta rekao joj je da je "pas samo objekat" i da policija zbog toga neće tražiti snimke sa okolnih lokala - što je, inače, po zakonu u obavezi da uradi na osnovu zahteva oštećenog lica.

Pronađen vozač

Kako je danas saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, identifikovan je 57-godišnji vozač automobila "opel astra", koji je 30. juna uveče na pešačkom prelazu udario psa kojeg je na povocu vodilo maloletno lice. Protiv njega će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Profesor Milan Vujanić smatra da ima elemenata koji su i za više od prekršaja.

"Vozač je ugrozio saobraćaj ne propuštajući pešaka, što je kažnjivo. Podržavam da se pokrene postupak u kome će se odrediti stepen odgovornosti. Ovo je možda i više od prekršaja, s obzirom na to da je vozač ugrozio život devojčica", kaže za B92.net Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Član porodice ili objekat - materijalna šteta

Iz advokatske kancelarije Stojković objasnili su nam da se u ovom slučaju radi o ugrožavanju bezbednosti saobraćaja prilikom koje je nanesena materijalna šteta vlasniku psa, s obzirom na to da se ove životinje u Srbiji zakonski tretiraju kao objekat, odnosno vlasništvo.

Gledajući iz pravnog ugla, ako bi bila zanemarena emocionalna strana situacije u kojoj su Ana Mihajlovski i devojčice izgubile "člana porodice", kako su doživljavale svog ljubimca, u ovom slučaju bi vlasnik psa imao pravo da podnese zahtev za nadoknađivanje materijalne i nematerijalne štete.

Da li je ubistvo psa krivično delo?

Tanja Ostojić iz Udruženja građana Alfa za B92.net kaže da se ovde prema Krivičnom zakoniku radi o krivičnom delu ubijanje i zlostavljanje životinje, za koje se počinilac goni po službenoj dužnosti, a vlasnik psa pored toga može i tužbom zahtevati naknadu štete kroz građansku parnicu.

"Članom 269 Krivičnog zakonika je predviđeno da ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine. Krivični zakonik jasno definiše biće krivičnog dela a to je ubistvo životinje kršenjem propisa. Očigledno je da je učinilac kršio saobraćajne propise te je kršenjem tih propisa i ubio životinju", objašnjava Tanja Ostojić.

Ona dodaje da vlasnik psa može i u parničnom postupku tužbom zahtevati naknadu štete.

"Definicija životinje kao objekta tj. stvari pravno je relevantna samo u pogledu građanske odgovornosti štetnika za naknadu štete u smislu Zakona o obligacionim odnosima", zaključuje Tanja Ostojić.

Ako je pas imovina, zašto se ne nasleđuje?

Zora Kolarski iz Društva za zaštitu životinja "Ekolibrijum" kaže radi na sakupljanju potpisa da se psi zakonski definišu kao živa bića.

"Prema Zakonu o dobrobiti životinja ubistvo životinje je krivično delo. Ali ako ga nadležni tretiraju kao objekat, zašto se onda u ostavinskoj raspravi ne tretira kao imovina, pa se dešava da naslednici ostave psa koga ne žele na ulici", kaže Zora Kolarski.

Osim toga, ona navodi i da u slučajevima ubistava i zlostavljanja životinja nadležne institucije često prebacuju odgovornost između sebe.

"Prijavljivala sam slučajeve trovanja i zanemarivanja životinja i policiji i Upravi za veterinu, jer se više puta dešavalo da Veterinarska inspekcija nije izlazila na teren", dodaje Zora Kolarski.

Jedna čitateljka pozvala je B92.net navodeći da je pozvala Upravu za Veterinu i postavila pitanje šta da radi u slučaju da neko pregazi njenog psa na ulici, kakva su joj prava i kome da se obrati, ali joj je rečeno da je to posao policije.

Da li su psi lutalice ili psi koji su nečiji članovi porodice zaštićeni, ili tek tako mogu da budu ubijeni?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: