Pevačica kaže da je kraj njenog života blizu, podržava eutanaziju

Fransoaz Ardi, francuska pop pevačica, koja je slavu stekla šezdesetih godina, rekla je u novom intervjuu da oseća da je "blizu kraja" svog života.

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

15:51

Pevačica kaže da je kraj njenog života blizu, podržava eutanaziju
Foto: Profimedia

Fransoaz Ardi (77) je rekla za "Fem aktuel" da joj je 2018. dijagnostikovan tumor na uvu. Dijagnoza je usledila nakon karcinoma limfnih žlezda sredinom dvehiljaditih i hospitalizacije 2015. godine, kada je bila u indukovanoj komi.

Ali godine zračenja i imunoterapije nanele su joj neizmeran bol, rekla je, sa kojim više ne može da se nosi. Intervju je vođen preko mejla zbog poteškoća u govoru. Prethodno je rekla da više nije u stanju da peva.

"Moja fizička patnja je već bila toliko strašna da se bojim da će me smrt naterati da prođem kroz još više fizičke patnje", navela je ona u intervjuu.

Rekla je za magazin da se zalaže za eutanaziju. U maju je za "Pari mač" rekla da je "Francuska nehumana" jer nije legalizovala ovaj postupak.

"Nije na lekarima da udovolje svakom zahtevu, već da skrate nepotrebne patnje neizlečive bolesti od trenutka kada ona postane nepodnošljiva", navodi pevačica u novom intervjuu, prenosi "Gardijan".

Fransoaz Ardi je rekla da bi volela da ima priliku da odluči da okonča svoj život. Njena majka, koja pati od neuropatije CMT (Charcot–Marie–Tooth), odlučila se na eutanaziju "kada nije mogla dalje u ovoj užasnoj neizlečivoj bolesti", i na kraju je preminula od "asistiranog samoubistva".

Fransoaz Ardi je izdala svoj prvi singl, "Tous les garcons et les filles", 1962. godine. Ogroman uspeh stavio ju je u prvi plan, da bi se od takozvane "yé-yé" pop-scene udaljila samo nekoliko godina kasnije stvarajući muziku sa engleskim producentima težeći komercijalnoj i kreativnoj nezavisnosti.

Tvrdila je da će 1988. godine "Decalages" biti njen poslednji album, ali muzici se vratila devedesetih, sarađujući sa izvođačima poput Blur i Er, i izdajući niz novih albuma. "Život je škola u kojoj učimo kroz greške koja nam pomažu da bolje razumemo ono što do tada nismo razumeli. Trenuci u kojima sam se loše ponašala bili su zbog nesvesti, neznanja, sebičnosti", rekla je Fransoaz Ardi kada je bila pitana da li se kaje kad razmišlja o svom životu.

Izdala svoj poslednji album "Personne d’autre", 2018. godine, i promovišući ga, rekla je za "Obzerver" da "obrađuje temu smrti na vrlo simboličan, pa čak i pozitivan način".

"I tamo postoji prihvatanje. Na primer, postoji pesma pod nazivom 'Special Train', koja mi se veoma sviđa, ali u ovim godinama zaista mogu da pevam samo o tom jednom vrlo posebnom vozu koji će me odvesti sa ovog sveta. Ali naravno, takođe se nadam da će me poslati ka zvezdama i pomoći mi da otkrijem misteriju kosmosa", navela je tada pevačica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: