"Zmije se brane"; "Više smrtnih ishoda zbog stršljena" VIDEO

Posle jučerašnje vesti o tome da je poskok u Jelašničkoj klisuri ujeo za lice četrnaestogodišnjeg dečaka iz Makedonije, zabrinuli su se mnogi roditelji, s obzirom na to da toplo vreme znači i više vremena provedenog u prirodi. Postavlja se i pitanje - kako treba reagovati ukoliko se nađemo oči u oči sa otrovnim gmizavcem i šta ako nas ujede?

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2021.

13:30

Foto: Printscreen/TV Prva

Vladica Stanković, profesionalni hvatač zmija iz udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana, kaže da ne zna šta se u ovom konkretnom slučaju desilo, ali je veoma moguće da je dečak dirao zmiju jer, kako kaže, zmije ne napadaju prve, već se brane od predatora.

"Ne znamo da li je dečak dirao zmiju, jako retko se desi ujed iz čista mira. Kada se osete ugroženo, one se brane šištanjem. Najopasniji ujedi su po llicu, a kada se dogode na ekstremitetima nogu i ruku, mesto ujeda, te dve rupice se istiskuju što jače, kao bubuljice, da se otrov ne bi širio", objašnjava Stanković za Televiziju Prva.

On dodaje da, ukoliko postoji mogućnost, kod ujeda treba napraviti podvesku, koja se polako popušta, kao i da je greška piti alkohol, već treba uzeti vodu. Takođe, bitno je što pre javiti nekome ko je blizu lokacije gde se napad dogodio, u slučaju da se povređeni onesvesti, ili mu se isključi telefon.

On ističe da su zmije zaštićena vrsta - korisne za farmaceutsku industriju ali i za ceo ekosistem, i da u Srbiji ima sedam neutralnih vrsta i tri otrovne.

"Neutralne vrste su belouške vodene zmije, lažna šarka - smukulja, obični smuk, stepski smuk, šilac, dok je poskok jedna od najvećih otrovnica. On je lako prepoznatljiv, a kada se brani, svog predatora zastrašuje šištanjem. Više se desi smrtnih slučajeva od stršljena nego od poskoka", kaže Stanković.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: