Veština analiziranja i predstavljanja podataka - osnovni alat savremenog građanina

Digitalno doba, u kome samo jednim klikom generišemo ogromne količine podataka i činjenica, zahteva od nas da iste te informacije razumemo na pravi način, kao i da znamo šta sa njima možemo da uradimo.

Izvor: B92

Petak, 21.05.2021.

10:52

Veština analiziranja i predstavljanja podataka - osnovni alat savremenog građanina
Foto: Profimedia

Problem u svim oblastima društva, naročito u obrazovanju i medijima, jeste način na koji se podaci plasiraju i tumače.

"Tvoja je odgovornost da podatke tumačiš na određeni način i da na osnovu toga napraviš bolji svet", kaže Lazar Bojčić iz Fondacije Petlja, koja je osmislila projekat "Budi Data driven“ sa ciljem da ukaže na značaj podataka u našem svakodnevnom životu i radu.

Ova neprofitna organizacije bavi se učenjem programiranja u Srbiji i želi da ga podigne na nivo koji podrazumeva da svaka osoba koja ode na sajt Petlje može da počne da uči osnove porgramiranja.

"Naša delatnost je do sada bila usmerena na osnovne i srednje škole, sa ciljem da pružimo što više podrške nastavi i takmičenjima iz oblasti programiranja. Sada nam je ideja pravljenje besplatnih onlajn interaktivnih materijala za učenje, što znači da bilo ko na našem sajtu petlja.org može na licu mesta da radi zadatake, a sistem će ih automatski testirati. Napravili smo materijale koji pomažu u učenju prvih koraka u programiranju na jedan zanimljiv način", ističe Bojčić.

Njihov projekat "Budi data driven" predviđa kreiranje svima dostupnog i besplatnog kursa u formatu otvorenog obrazovnog resursa, koji će se baviti temom prikupljanja, obrade, analize i zaključivanja na osnovu podataka, kao i vizualizacijom tih istih informacija zarad lakšeg razumevanja.

"Srbija ne može da se pohvali velikom digitalnom pismenošću, pa su zbog toga ovakvi projekti jako bitni. Oni bi doprineli da se u naše srednje škole uvedu programi koji pomažu đacima i nastavnicima da prate gradivo ali i da ga međusobno povežu", ističe Petar Laušević iz Centra za promociju nauke i Instituta Vinča.

Imajući u vidu da studenti tehničkih fakulteta najverovatnije već poznaju neke od alata koje Petlja želi da predstavi, projekat je usmeren prevashodno na srednjoškolce i studente koji dolaze iz društvenih oblasti.

"Napravićemo materijal koji će im pomoći da sami, putem nekih programerskih alata - konkretno pomoću jezika Python i njegovih biblioteka, obrađuju podatke i kako da iste interpretiraju. Ako znamo da u Srbiji ima oko pola miliona srednjoškolaca i studenata, ja bih bio presrećan kada bi pedeseti deo njih došao na naš sajt i naučio nešto. Sigurno postoji veliki broj zainteresovanih za netehničke oblasti koji bi se iznenadili činjenicom da će im ovi alati za obradu podataka veoma koristiti u karijerama", objašnjava Bojčić.

Kompanija A1 Srbija podržaće projekat "Budi data driven" tako što će im dodeliti pet, tri ili dva miliona dinara, što zavisi od rezultata glasanja građana na sajtu svetkakavzelis.rs.

"Učešće kompanija u povećavanju vidljivosti tema iz oblasti obrazovanja je veoma važna, s obzirom da one generalno teško dospevaju do publike. Obrazovanje je ključni problem kojim treba da se bavimo i nije lako napraviti projekte koji mogu da imaju neki dugoročni efekat. Osim toga, pandemija je donela mnoge probleme", ističe Petar

Ukoliko osvoji najvišu premiju, Petlja planira da napravi školu za 100 studenata netehničkih nauka.

"Najpre ćemo ući u produkciju kursa, u izradu materijala i videa, napravićemo izbor informacija iz oblasti važnih za celu zajednicu - javnog zdravlja, ekologije, ekonomije, sporta, umetnosti. Nakon toga kurs će biti dostupan svima, a ako nam budžet dozvoli organizovaćemo školu za 100 studenata sociologije, književnosti, poljoprivrede, dakle za one kojima alati obrade nisu bili dostupni tokom obrazovanja", kaže Bojčić.

Digitalna pismenost može nam pomoći da se sučimo sa problemima koje nam donosi budućnost, pre svega usled pandemije i klimatskih promena. Ukoliko želite da živite u društvu koje dobro razume podatke, možete doprineti tako što ćete glasati za projekat Fondacije Petlja, svakog dana, do 24. maja, na sajtu svetkakavzelis.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: