Od toga - kako tumačimo dostupne podatke, zavisi i - kako shvatamo okruženje

Projekat "Budi data driven" pomoći će nam da, na osnovu analize i obrade podataka vizuelno predstavljenih pomoću programerskih alata, donosimo ispravne zaključke o onome što nas okružuje.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.05.2021.

12:06

Od toga - kako tumačimo dostupne podatke, zavisi i - kako shvatamo okruženje
Foto: Printscreen/Prva TV

Fondacija Petlja osmislila je projekat "Budi data driven", koji će dobiti novčanu podršku od kompanije A1 Srbija u iznosu od pet, tri i dva miliona dinara, u zavisnosti od razultata glasanja na sajtu svetkakavzelis.rs gde građani mogu glasati svakog dana, do 24. maja.

Osnovna zamisao projekta "Budi data driven" jeste da se na osnovu analize i obrade podataka, koji su sve češći i dostupniji, donose ispravni zaključci koji mogu biti vizuelno predstavljeni pomoću programerskih alata.

Koliko je to važno u današnje vreme, kada smo preplavljeni informacijama na osnovu kojih stvaramo sliku o našem okruženju, govorio je Stefan Bojčić iz Fondacije "Petlja".

"Konkretan primer je: želite da vozite bicikl u Beogradu i pitate me da li je to bezbedno. Ja vam navedem podatak sa Agencije za bezbednost saobraćaja, koji kaže da biciklisti učestvuju u samo 10% saobraćajnih nesreća, što vas navodi da pomislite da je vožnja biciklom u našem gradu prilično bezbedna. Međutim, posumnjate i sami pogledate npr. koliko ima bicikala u Beogradu, i onda shvatite da to i nije tako dobar procenat, zatim ispitate kako izgledaju te nesreće, koliko je teško povređenih biciklista, i da li ima slučajev sa smrtnim ishodom", objašnjava Bojčić za Televiziju Prva.

U zavisnosti od novčane podrške koju će dobiti, Fondacija Petlja planira različite aktivnosti.

"Sigurno je da ćemo napraviti besplatan onlajn kurs za učenje obrade, analize i vizuelizacije podataka, koji će svima besplatno biti dostupan na sajtu Petlje. Kurs će biti interaktivan i uključivaće niz tekstova, videa, programskih kodova, zadataka i vežbi, a ukoliko se bolje plasiramo na konkursu, imaćemo mogućnost da napravimo školu za 100 studenata netehničkih nauka", kaže Bojčić.

Studenti tehničkih nauka koji se bave matematikom, inženjerstvom, ili nekim srodnim oblastima, kako on kaže, u rukama već imaju neke od alata koje Petlja želi da predstavi studentima polaznicima njihove škole.

"Oni koji dolaze iz društvenih oblasti, iz umetnosti, novinarstva, možda iz poljoprivrede, nemaju te alate dostupne u svom obrazovanju, a ove veštine će im mnnogo koristiti u njihovim karijerama", zaključuje Bojčić.

Čitavo gostovanje, kao i prilog o radu organizacije Petlja, pogledajte u sledećem video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: