Zoljom skidao jabuku na svadbi: Srbin bio nestrpljiv VIDEO

Snimak kojim je zabeležen nesvakidašnji način na koji mladoženja poštuje narodni svadbeni običaj skidanja jabuke ostavio je mnoge bez teksta.

Izvor: Dnevni avaz

Ponedeljak, 17.05.2021.

12:55

Zoljom skidao jabuku na svadbi: Srbin bio nestrpljiv VIDEO
Ilustracija/Foto: Shutterstock/maradon 333

Mladoženja, koji je došao po svoju izabranicu, očigledno je bio nestrpljiv, pa je odlučio da jabuku gađa zoljom.

Iako su mišljenja podeljena, ovaj gest, svakako, ne bi trebalo ponavljati, budući da je veoma opasan.

"Da je pogodio drvo koje drži jabuku, pobio bi ljude. To je kumulativna raketa, koja na vrhu ima piezo generator. Kada se aktivira, pojavljuje se kumulativni mlaz, koji bi usmrtio narod. Sva sreća, pa je raketa ispaljena iz ovog ugla. Da je malo niže držao, vatra bi spržila ljude iza njega", ističe stručnjak za bezbednost.

Etnolozi kažu da smisao običaja gađanja jabuke nema nikakve veze sa nadmetanjem u tome ko bolje nišani. Cilj ovog običaja je, zapravo, pravljenje buke, jer se verovalo da to otklanja demone. Tako se nekada zviždalo, glasno pevalo i galamilo, a sve je to bilo u istoj službi rasterivanja demona.

Ipak, u narodu se veruje da se postavljanjem jabuke na najvišu tačku u dvorištu, granu ili krov kuće, ukoliko nema visokog drveća, dokazuju mladoženjine sposobnosti. Odnosno, on bi mladinoj rodbini trebalo da pokaže da je sposoban da čuva i zaštiti svoju ženu i buduću porodicu.

Ukoliko ne uspe iz prve da skine jabuku, gađa dok je ne pogodi, jer dok mu to ne pođe za rukom, ne može da dobije mladinu ruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: