Posle 27 godina objavljen dosije o smrti Kurta Kobejna, FBI otkrio - ništa

Prošlog meseca je bila 27. godišnjica smrti muzičara Kurta Kobejna, a FBI je baš tada odlučio da objavi dosije o istrazi njegovog slučaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

10:03

Posle 27 godina objavljen dosije o smrti Kurta Kobejna, FBI otkrio - ništa
Foto: Profimedia

Kurt Kobejn je preminuo 5. aprila 1994, a o njegovoj smrti, koja nikada do kraja nije razjašnjena, postoje brojne teorije. FBI je nedavno, 27 godina kasnije, kako izveštavaju američki mediji, prvi put pustio u javnost dosije o smrti frontmena Nirvane.

Dokument od 10 stranica koji je objavljen na internetu uglavnom se sastoji od pisama u kojima se preispituje priroda Kurtovog samoubistva. Naime, istražitelji su tada doneli zaključak da je Kobejn presudio sebi vatrenim oružjem nakon što je uzeo velike količine heroina.

Iako je prošlo mnogo godina od njegove smrti, nikada nisu prestala nagađanja šta se zapravo dogodilo. Mnogi su uvereni da je Kurt ubijen i da je FBI trebalo da traži krivca, umesto što su sada pokušali neprimetno da objave izveštaj.

"Mislim da je velika nepravda napravljena u slučaju Kurta Kobejna. Pišem vam u nadi da ćete uspeti da izvršite pritisak da se ponovno istraži njegova smrt. Milioni obožavalaca širom sveta hteli bi da se jedno zauvek razjasne nelogičnosti oko njegove smrti. Tužno je pomisliti da je ovakva nepravda dozvoljena u Americi", piše u jednom pismu iz septembra 2003. u FBI-evom dosijeu.
Foto: Profimedia
"Cenimo Vašu zabrinutost da je gospodin Kobejn žrtva ubistva. Većina takvih istraga većinom spada u nadležnost državnih ili lokalnih vlasti. Kako bi FBI pokrenuo istragu bilo kakve pritužbe koju smo primili, moraju biti predstavljene specifične činjenice koje pokazuju bilo kakvo kršenje saveznog zakona unutar naše nadležnosti. Na osnovu ograničenih informacija koje ste nam pružili, nismo u mogućnosti da pronađemo bilo kakvo kršenje saveznog zakona. Zbog toga ne možemo da preduzmemo nikakve radnje u ovom slučaju", odgovorio je agent na pismo.

Inače, telo muzičara pronašao je električar Geri Smit 8. aprila 1994., koji je u kuću čuvenog muzičara došao kako bi instalirao sigurnosni sistem.

Lekari su zatim potvrdili da je Kurt preminuo tri dana ranije. Iza sebe je ostavio pismo u kojem je pisao imaginarnom prijatelju, a u krvi su mu pronašli veliku količinu heroina. Smit je rekao policiji kako je primetio da Kurtu iz uha curi krv, a lekari nisu pronašli nikakve znakove nasilja nakon obdukcije.
Foto: Profimedia
U oproštajnom pismu Kobejn je, između ostalog, poručio svojoj supruzi Kortni Lav da nastavi dalje sa životom i da se brine o njihovoj ćerki Frensis.

"Volim te, volim te", reči su kojim je završio pismo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: