Ujed krpelja opasan za pse, zaštitna sredstva koristiti redovno

Proleće i toplo vreme neizbežno prati priča o parazitima, a posebno o krpeljima - kako da zaštitimo naše ljubimce?

Izvor: B92

Petak, 14.05.2021.

10:06

Ujed krpelja opasan za pse, zaštitna sredstva koristiti redovno
Foto: Profimedia

Reč je o ektoparazitima koji se "lepe" na toplokrvne životinje i ljude, pogoduju im vlažno i toplo vreme, a staništa krpelja su visoka trava, žbunje i drveće. Iako vole toplo vreme, ne zaboravite, krpelji se kod nas javljaju tokom cele godine.

Kad se životinja približi krpelju, on se hvata za dlaku, dolazi do kože i pomoću usnog aparata - rilice, probada kožu i hrani se krvlju.

Na mestu uboda krpelja nastaje oštećenje kože koje predstavlja ulazno mesto infekcije. U sadržaju koji krpelj izlučuje mogu se naći uzročnici različitih zaraznih bolesti - krpeljske groznice, lajmske bolesti, erlihioze, anaplazmoze i drugih.

Krpeljska groznica

Babezioza, poznata i pod nazivima krpeljska groznica i piroplazmoza, najčešće je oboljenje koje krpelji prenose na pse. Ono što predstavlja najveći problem jeste to što su klinički simptomi kod ove bolesti postali nespecifični, što dodatno otežava postavljanje dijagnoze.

Nekad je samo prisutan smanjen apetit ili letargija, bez povišene temperature. Kad se pojave urin tamne boje i žutica, to znači da je bolest već u poodmaklom stadijumu. Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu krvnog razmaza.
Foto: Profimedia
Tok bolesti je najčešće akutan, i veoma je važno da lečenje počne na vreme, pa je zato neophodno da se nakon pojave prvih simptoma vlasnik obrati veterinaru.

Da bismo zaštitili svoje ljubimce, preporučuje se redovno korišćenje zaštitnih preparata protiv krpelja, tokom cele godine. Na tržištu se oni mogu naći u obliku spot-on preparata, sprejeva i ogrlica, piše petmagazine.

Zaštita ampulom

Spot-on preparati, odnosno ampule, jednokratno se aplikuju i pružaju zaštitu i do mesec dana. Preparat se aplikuje tako što se sadržaj istisne na jednom mestu između lopatica. Nanosi se samo na nepovređenu kožu, što važi i za sve ostale preparate protiv krpelja.

Ukoliko na koži postoje otvorene rane, ovakvi preparati se ne smeju nanositi. Aktivne supstance iz ampule vezuju se za lipidni sloj kože i dlake, pa se odatle luče i ostvaruju svoje zaštitno dejstvo.

Preparat se aplikuje na apsolutno suvu kožu i dlaku životinje, i 48 sati nakon primenjivanja preparata nije dozvoljeno kvašenje životinje, a nakon toga ona može slobodno da se kupa.

Sprej ili ogrlica

Osim zaštite u ampulama, postoje i sprejovi za spoljašnju upotrebu za zaštitu od ektoparazita. Sprej se posle lokalne aplikacije deponuje u masnom tkivu kože i folikulu dlake, iz kojih se postepeno oslobađa i pruža zaštitu protiv krpelja do mesec dana. Sprej se nanosi na površinu dlake.

Ogrlice protiv krpelja ispoljavaju efikasno dejstvo nekoliko meseci od postavljanja. Kako bi ogrlica mogla uspešno da počne deluje, razmak između dlake i ogrlice prilikom postavljanja treba da bude dva prsta (potrebni je dodir s kožom i telesna temperatura životinje) i neophodno je da ona bude na ljubimcu 24 sata.

Spot-on ampule, sprejovi i ogrlice na biljnoj bazi takođe su dostupni i koriste se u skladu s preporukom proizvođača.
Foto: Profimedia
Nijedan od pomenutih preparata ne pruža stopostotnu zaštitu, zato je neophodno nakon svake šetnje pregledati životinju.

Na taj način moguće je ukloniti krpelje koji se još nisu "zakačili" za vašeg ljubimca. Ukoliko otkrijete krpelja na koži ljubimca, pažljivo ga izvadite pincetom, ali ako niste vični tome, nemojte ni da pokušavate, već psa odvedite kod veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: