Koliko možete da platite ako kojim slučajem ubijete bubamaru? VIDEO

Vrlo često nam se dešava da nehotice ubijemo nekog sitnog insekta, a nismo svesni da bismo zbog namernog ubijanja nekih životinja mogli da završimo u zatvoru.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

15:33

Koliko možete da platite ako kojim slučajem ubijete bubamaru? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Svaki vid zlostavljanja i ubijanja životinja kažnjiv je novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Naime, na osnovu člana 269 krivičnog zakonika svako ko ubije, povredi i muči ili na neki drugi način zlostavlja životinju, kažnjava se novčanom kaznom ili zatvorom do godinu dana.

Mnogi građani tvrde da ne ubijaju namerno životinje i da ako im se i dogodi, ne doživljavaju to na alarmantan način.

"Radi se o kažnjavanju namernog uništavanja strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ili bilo kojih vrsta kao i namerno uništavanje staništa tih životinja", izjavio je dekan Biološkog fakulteta, profesor Željko Tomanović za "150 minuta".

Prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva koji je donet 20. januara 2010. godine, bubamara spada u strogo zaštićenu vrstu. Kazna za ubijanje bubamare iznosi 15.000 dinara.

Svaka vrsta životinje ima svoju svrhu u prirodi i druge zemlje poput Švajcarske propisuju mnogo veće kazne za uništavanje ekosistema.

Pravilnik o kažnjavanju propisuje i kazne za uznemiravanje i ugrožavanje određenih vrsta divljači, pa tako na primer ako ubijete dabra, novčana kazna iznosi 120.000 dinara, a ako kojim slučajem ubijete hrčka, onda ćete morati da izdvojite 80.000 dinara. Za ubistva mnogih domaćih životinja i insekata predviđena je novčana odšteta.

A koliko možete da platite ako kojim slučajem namerno ubijete slepog miša, pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: