Uspavali mladog kita koji je zalutao u Temzu

Nakon vesti da je mladi kit zalutao u londonsku Temzu, i da je otplivao nakon što su ga britanske jedinice satima oslobađale, priča ima tužan završetak.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

15:14

Uspavali mladog kita koji je zalutao u Temzu
Foto: Profimedia

Mladog kita, kog su juče timovi više britanskih službi oslobodili kada se nasukao na beton kod reke Temze, veterinari su odlučili da moraju da uspavaju.

Još juče su se svi pribojavali za njegov život jer je povređen, veoma mlad i daleko od doma.

Kako se navodilo juče, ova životinja je došla sa severa Severnog mora, tako da je više stotina kilometara udaljena od mesta gde bi trebalo da bude, kao i da nije uočena njegova majka.
Foto: Profimedia
Danas su zaključili da sa tim povredama nije mogao da preživi sam u otvorenom moru i bili su primorani da ga uspavaju.

Podsetimo, Specijalni tim spasilaca iz Lučke uprave, Kraljevskog nacionalnog instituta za spasavanje (RNLI), Britanske organizacije za spasavanje morskih sisara, Londonske vatrogasne brigade i policije radili su satima tokom noći da oslobode kita.

Oko ponoći su ubacili kita na specijalni ponton na naduvavanje i vukli ga više od kilometar nizvodno od brane Ričmond lok. Kit je, potom, skliznuo sa pontona i tada je poslednji put viđen kako slobodno pliva u reci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: