Prve slike rakete koja se otela kontroli: "Olupine će pasti na naseljena područja"

Astronomi su objavili prvu sliku kineske rakete Long marč 5B, koja se ove nedelje otela kontroli u svemiru i treba da u narednom periodu padne nazad na Zemlju - ali se ne zna tačno kad i gde.

Izvor: B92

Petak, 07.05.2021.

10:10

Prve slike rakete koja se otela kontroli:
Foto: Profimedia/EYEPRESS/CMSA

Projekat virtuelnog teleskopa sa sedištem u Italiji uhvatio je letelicu koja izgleda kao užareno svetlo dok prolazi iznad robotskog teleskopa grupe "Elena".

Kineska raketa našla se u naslovima ove nedelje jer se ispostavilo da će masivno 21-tonsko vozilo nekontrolisano pasti, uz mogućnost da se to desi u naseljenom području.

Raketa se kretala izuzetno brzo kada se vinula u visinu od preko 750 kilometara iznad teleskopa u sredu uveče.

Otela se kontroli: Kineska raketa pada nazad na Zemlju - ali ne znaju gde će završiti

Đanluka Masi, astronom iz Projekta virtuelnog teleskopa, koji je snimio sliku, objasnio je kako je snimio raketu: "Dok je sunce bilo samo nekoliko stepeni ispod horizonta, pa je nebo bilo neverovatno svetlo, učinilo je uslove za snimanje ekstremnim."
"Uprkos tome, naš robotski teleskop je uspeo da uhvati snimak ovog ogromnog otpada", navodi Masi.

Oglasio se Pentagon: "Nećemo je uništiti"

Svemirske agencije i astronomi širom sveta prate put rakete Long marč 5B sa nadom da će se što bolje pripremiti za njen povratak na Zemlju.

Najnovije informacije pokazuju da se očekuje da će se srušiti na Zemlju u subotu 8. maja i verovatno je da će delovi olupine padati i na naseljena područja, upozorava američka vlada

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: