Otela se kontroli: Kineska raketa pada nazad na Zemlju - ali ne znaju gde će završiti

Deo ogromne rakete koja je lansirala prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tijanhe pada nazad na Zemlju i mogao bi da nekontrolisano uđe u našu atmosferu i da završi na nepoznatoj tački na Zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 04.05.2021.

14:30

Otela se kontroli: Kineska raketa pada nazad na Zemlju - ali ne znaju gde će završiti
Foto: Profimedia

Čak 30 metara visoko jezgro rakete "long marč 5B" lansiralo je modul bespilotne "Nebeske harmonije" u nisku Zemljinu orbitu 29. aprila iz Venčanga u kineskoj provinciji Hainan.

"Long marč 5B" je tada sam ušao u privremenu orbitu, ali onda je sve bilo spremno za jedan od najvećih nekontrolisanih ponovnih ulazaka u našu atmosferu. Neki stručnjaci strahuju da bi mogao da sleti na naseljeno područje.

"To potencijalno nije dobro", rekao je Džonatan Makdauel, astrofizičar iz Astrofizičkog centra na Univerzitetu Harvard, prenosi "Gardijan".

"Poslednji put kada su lansirali raketu long marč 5B, završili su sa velikim dugačkim metalnim šipkama koje su letele nebom i oštetile nekoliko zgrada na Obali Slonovače", rekao je, pa dodao:

"Većina je izgorela, ali bilo je ogromnih komada metala koji su udarili o zemlju. Imamo veliku sreću da niko nije povređen."

U utorak je jezgro kružilo oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 km / h i na visini većoj od 300 km. Američka vojska imenovala ga je 2021-035B i njegov put se može videti na veb-lokacijama.

"Kina je nemarna"

Od vikenda je raketa pala za skoro 80 ​​km nadmorske visine, a "Spejs njuz" je izvestio da su amaterska posmatranja sa Zemlje pokazala da pada i da je van kontrole. Njena brzina onemogućava predviđanje gde će se spustiti kada je Zemljina atmosfera na kraju odvuče, mada je Makdauel rekao da je najverovatniji ishod da će pasti u more, jer okean pokriva oko 71 odsto planete.

Ali Makdauel kaže da će neki komadi rakete preživeti ponovni ulazak i da bi to bio "ekvivalent male avionske nesreće rasute na više od 160 kilometara".

Od 1990. godine, ništa nije namerno ostavljeno u orbiti a da je teže od 10 tona.

"Loše je to što je Kina zaista nemarna. Stvari veće od deset tona ne dopuštamo da nekontrolisano padnu s neba", rekao je Makdauel.

Na osnovu trenutne orbite, raketa prolazi preko Zemlje čak severno od Njujorka, Madrida i Pekinga i južnije do južnog Čilea i Velingtona na Novom Zelandu i mogla bi da ponovo da uđe u Zemljinu atmosferu u bilo kojoj tački ovog područja.

"Povratak" na Zemlju - oko 10. maja

S obzirom na njenu brzinu, mala promena u njenom putu mogla bi da napravi veliku razliku tamo gde će završiti. Očekuje se "povratak" na Zemlju oko 10. maja.

Makdauel je rekao da stručnjaci mogu da predvide vreme sletanja u roku od šest sati nakon što budemo znali dan kada se vraća na Zemlju.

Lansiranje rakete bilo je deo 11 planiranih misija u okviru izgradnje kineske svemirske stanice, koja treba da bude završena krajem 2022. godine. Očekuje se da će svemirska stanica u obliku slova T biti teška oko 60 tona, znatno manja od Međunarodne svemirske stanice - koja je svoj prvi modul lansirala 1998. godine, a bio je težak oko 408 tona.

Kineska svemirska stanica imaće pristanište, a takođe će moći da se poveže sa kineskim satelitom. Teoretski bi se mogao proširiti na čak šest modula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: