Ispovest kartografa koji je našao arheološko blago: "Prvo sam video bljesak..."

Kartograf Tomas Karlson, koji je istraživao šumu za svoj klub za orijentaciono trčanje, naleteo je na rupu s blagom iz bronzanog doba, starog oko 2.500 godina.

Izvor: B92, Jutarnji list

Subota, 01.05.2021.

11:41

Ispovest kartografa koji je našao arheološko blago:
Foto: Profimedia

Prema pisanju Goteborgs-Postena, nalazište u šumi u blizini grada Alingsosa, oko 48 kilometara severoistočno od Geteburga, sadrži predmete poput ogrlica, narukvica i igla za odeću.

Karlson je rekao da je prvo primetio metalni bljesak dok je gledao na kartu na kojoj je radio.

''Prvo sam mislio da bi to mogla biti svetiljka, ali kada sam pogledao izbliza, vidio sam da je to stari nakit''.

Isprva je mislio da se radi o kopiji, no ubrzo je shvatio da se radi o starim i dobro očuvanim predmetima pa je odlučio da se javi lokalnom arheologu.

Švedski arheolozi koji su pregledali nalazište smatraju da je izuzetno retko pronaći takvu ostavštinu u šumi. Drevna plemena obično su ostavljala darove u rekama i močvarama, a ovoga puta nalazište se nalazi u šumskom tlu pored stena. Blago uključuje vrstu štapa koji se koristio za poticanje konja, a koji je prethodno pronađen u Danskoj, ali ne i u Švedskoj. Arheolozi smatraju da su predmeti namerno ostavljeni kao deo obreda prinosa božanstvima ili za život nakon smrti.

''Većina predmeta može se povezati sa ženom ili ženama visokog statusa'', rekao je Johan Ling, arheolog sa Univerziteta u Geteburgu.

Predmeti datiraju iz bronzanog doba, 750. ili 500 godina pre Hrista.

Švedski zakon pripisuje da onaj ko pronađe takve starine bude nagrađen od Odbora za kutlurno nasleđe. Karlson je izjavio da bi nagrada bila ''lep dobitak'', ali to mu nije važno.

''Zabavno je biti deo istraživanja istorije. A o bronzanom dobu znamo tako malo'', izjavio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: