Otkrivena prva trudna egipatska mumija

Poljski naučnici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svetu dok su skenirali 2000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

Izvor: B92

Petak, 30.04.2021.

11:14

Otkrivena prva trudna egipatska mumija
Foto: Profimedia

"Moj suprug Stanislav, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primetili u stomaku poznati prizor za roditelje troje dece - malo stopalo!", rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropološkinja i arheološkinja sa Univerziteta u Varšavi.

Detaljnija analiza pokazala je ceo fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije veruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 nedelja.

"Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja", rekao je Vojček Ejsmond, saradnik projekta.

"Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli da pronađemo nijedan sličan slučaj. To znači da je 'naša' mumija jedina na svetu za koju je utvrđeno da je s fetusom", rekao je Ejsmond. Žena imala dugu kovrdžavu kosu

Na osnovu analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živeo između prvog veka pre nove ere i prvog veka nove ere.

Naučnici sada veruju da je možda bila starija i istražuju moguće uzroke smrti. Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrdžavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju časopisa "Journal of Archaeological Science".

"Ovo je prvi poznati slučaj balzamovanog tela trudnice. Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih sa majčinstvom", navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku donesena u 19. veku i postala je deo zbirke antikviteta na Univerzitetu u Varšavi.Čuva se u Nacionalnom muzeju od 1917. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: