Preminuo "zaboravljeni astronaut" iz čuvene misije Apolo 11

Američki astronaut Majkl Kolins, koji je učestvovao u prvoj misiji Apolo, preminuo je danas u 90. godini, saopštila je njegova porodica.

Izvor: B92

Sreda, 28.04.2021.

18:57

Preminuo
Foto: Profimedia

U toj misiji upravljao je komandnim modulom u orbiti oko Meseca, dok su se druga dva astronauta spustila na Mesec lunarnim modulom.

Jedan je od 24 čoveka koji su putovali na Mesec.

"Danas je nacija izgubila pravog pionira i doživotnog zagovornika istraživanja, astronauta Majkla Kolinsa. Kada je bio pilot komandnog moduila Apolo 11, neki su ga nazivali i ‘najusamljenijim čovekom u istoriji’. Dok su njegove kolege prvi put hodale po Mesecu, on je pomogao našoj naciji da postigne novu prekretnicu“, navodi se u saopštenju NASA-e.

Majkl Kolins je astronaut koji je leteo u jednoj od najpoznatijih svemirskih misija svih vremena. Bio je deo tročlane posade na Apolu 11, prvoj misiji na lunarno sletanje 1969. godine. Za razliku od Nila Armstronga i Baza Oldrina, nikada nije hodao po Mesecu. Kolins je ostao iza njih i upravljao komandnim modulom koji je kružio iznad Meseca. Zbog ove činjenice, dobio je nadimak „zaboravljeni stronaut“.

Oldrin i Armstrong bili su na mesečevoj površini nešto manje od 22 sata, a za to vreme svet se promenio.

„Sećam se pogleda na planetu Zemlju. Majušno, vrlo plavo i sjajno. Vedro i krhko“, rekao je Kolins.

U momentu kada je Kolins bio na zadnjoj strani meseca, nije nikako mogao da stupi u kontakt sa kontrolorima, bio je potpuno odsečen. Zbog ovog dela misije, mnogi su ga nazvali „najusamljenijim čovekom u čovečanstvu“.

„Činjenica da sam bio bez komunikacije nije bila strašna. To je bila radost. Na kratko sam mogao sam da kontrolišem misiju“, poručio je Kolins tada.

Šteta je što ime Majkla Kolinsa retkima pada na pamet kada se spomene misija Apolo 11. Istoričar svemira Fransis Frenč smatra da je on bio „kamen temeljac misije“.

„On je bio taj koji je zaista znao kako da leti letelicom samostalno i jedini koji je mogao da ih bezbedno vrati kući“, kaže Frenč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: