Uspeo istorijski let helikoptera na Marsu FOTO/VIDEO

Nasa je uspela da upravlja minijaturnim helikopterom "Indženuiti" iznad tla Marsa, što je prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2021.

13:07

Uspeo istorijski let helikoptera na Marsu FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia

Helikopter težak 1,8 kilograma sporo se spustio sa visine od tri metra na površinu planete, leteo 30 sekundi, a onda se okrenuo pre nego što se lagano spustio.

Slika, video-zapis, zvuk - a sad i prvi selfi s Marsa

"Indženuiti je izveo svoj prvi let - prvi let aviona sa motorom na drugoj planeti", napisala je Nasa na svom zvaničnom profilu na Tviteru.

Nasa je najpre odložila let zbog problema sa tajmerom koji sprečava helikopter da pređe u režim leta i izvrši test okretanja velikom brzinom.
Prvi let, Foto: Profimedia
Helikopter "Indženuiti" lansiran je sa svemirske obale Floride prošle godine u okviru misije Mars 2020.

"Indženuiti" je stigao do Crvene planete zajedno sa Nasinim roverom "Perseverens", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Rover je bio u pripravnosti kada se njegov maleni kolega podizao ka nebu. Ovo je prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Istorijski let ipak odložen

Nasa se nada da će primiti fotografije i video-snimke leta sa kamera koje postoje na helikopteru, ali i sa onih sa rovera "Perseverens", koji je "parkiran" 76 metara dalje.

"Indženuiti" će napraviti još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije. Nasa je inicijalno odložila prvi let minijaturnog helikoptera zbog tehničkih problema.

Svemirska agencija rekla je da je helikopter siguran i da je poslao podatke natrag na Zemlju, naveo je tada BBC.

Tim je proveravao podatke kako bi našao problem i odredio novi datum poletanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: