Pola milenijuma otkako je Luter odbio cara

Pre 500 godina je Martin Luter, začetnik Reformacije, u nemačkom gradu Vormsu stao pred cara Karla V i odbio da porekne teze koje je prethodno zakucao na vrata crkve u Vitenbergu. Tako je počeo veliki raskol.

Izvor: B92, DW

Nedelja, 18.04.2021.

11:24

Pola milenijuma otkako je Luter odbio cara
Foto: Profimedia

"Figura koja nudi putokaz", tako Juta Herbert (58) opisuje Martina Lutera (1483-1546). Ova sveštenica za DW priča da je Luter mnogo uticao na nju svojom istrajnošću, stavljanjem Biblije i obrazovanja u žižu. Herbert vodi evangelistički dekanat u Vormsu, nedaleko od Frankfurta.

Upravo u Vormsu se nalazi jedan od najvećih spomenika Luteru na svetu. Po njemu se zove nekoliko ulica. Pre tačno pet vekova baš u tom gradu se Luter, sveštenik koji je kritikovao Vatikan, našao pred carem Karlom V baš u Vormsu. Ti dani sredinom aprila 1521. bili su ključna etapa Reformacije.

Oduševljenje Luterom

Tri i po godine pre toga Luter je objavio svoje teze. On je nakon toga postao poznat u Nemačkoj. Građani su ga pozdravljali tokom putovanja iz VItenberga prema Vormsu. Zapisano je da ga je u Frankfurtu pratila "oduševljena masa".

Jubilej pada u doba korone pa će biti sproveden tek mali deo programa koji su smislilu grad Vorms i Evangelistička crkva. Ovog vikenda tamo govori nemački predsednik Frank Valter-Štajnmajer koji je i sam angažovani protestant. Na televiziji će biti prenošena jutarnja misa kao i spektakl "Luterov trenutak" kada će na centralnom gradskom trgu na crkvenoj fasadi biti projektovani snimci i slike. Na trgu neće biti posetilaca.

Juta Herbert je tužna zbog toga. Sad se nada susretima barem u malom krugu ljudi – i možda šansi da neki od planiranih termina budu nadoknađeni, možda na jesen.

Ova teološkinja je već decenijama aktivna u Vormsu i zna kakvo značenje ima nastup Martina Lutera od pre petsto godina: "Stalno primamo upite iz inostranstva ili nam dolaze strani posetioci", kaže ona. Ali ovu godišnjicu neće dočekati u Vormsu. Otvaranje velike izložbe "Ovde stojim. Savest i protest – 1521. do 2021." odloženo je za jul.

Moto te izložbe otkriva najvažnije što se dogodilo pre 500 godina. Tada 37-godišnji Luter pred katolikom Karlom V branio se od optužbi da je jeretik. Car je tražio da Luter porekne svoje teze iz Vitenberga. Luter se suprotstavio. "Bog mi je pomogao. Amin."

Nekoliko dana kasnije je nestao, utočište je potražio u Vartburgu u Tiringiji. A Reformacija je počela, odnosno proces otcepljenja Luterovih pristalica od Katoličke crkve.

Ekumenski kao nikad pre…

Kako stvari u Vormsu izgledaju po pitanju ekumene 500 godina kasnije? U gradu s oko 85.000 stanovnika živi oko 28 odsto protestanata i 23 odsto katolika. "Mi ovde u Vormsu blisko sarađujemo", kaže Herbert. Na misi će učestvovati i katolički biskup.

U letnjim mesecima, priča nam Herbert, svake subote u katedrali će se održati ekumenska molitva. Mesni hospicij je ekumenskog karaktera, a dve velike crkve se već odavno zajedno brinu i oko podele hrane sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Ekumena napreduje na terenu, na crkvenoj bazi, uvjerena je Herbert: "Napredujemo, napravili smo dobre korake na tom putu. I ne bismo smjeli gledati samo na ono što nas razdvaja.” U nedjelju će u katedrali biti utemeljena jedna regionalna skupina koja se naziva "Radna zajednica kršćanskih crkava” (ACK), u kojoj će biti zastupljeni predstavnici svih crkava iz Wormsa, od baptista do sirijskih pravoslavnih kršćana.

Tobijas Šefer je kod katolika u Vormsu ono što je Herbert kod protestanata – on nam kaže da je njihov grad prožet ekumenom. "Grad Vorms sa svojom istorijom ima obavezu promocije ekumene", kaže Šefer za DW.

Smatra da je još 1971. godišnjica Luterovog poteza bila obeležena ekumenski. Tada su protestanti i katolici zajedno inicirali "Memorandum iz Vormsa" kojim su zahtevali okončanje "progona" Lutera od strane Katoličke crkve. Taj memorandum je poslat papi. Pismenim putem je na njega odgovrio jedan kardinal Risme kurije koji je zahtev u prijateljskom tonu – odbio.

U katoličkoj katedrali u Vormsu pak postoji Luterova slika – nezamislivo pre samo par decenija. "U ovih 500 godina", kaže Herbert, "puno toga se dogodilo. Ali pogotovo se puno toga dogodilo u poslednjih 50 godina."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: