Preminuo princ Filip

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete II, preminuo je u 99. godini.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

13:07

Preminuo princ Filip
Foto: Profimedia

Bakingemska palata potvrdila je njegovu smrt 9. aprila.

Zastave na znamenitim zgradama u Britaniji spuštale su se na pola koplja čim je najavljen period žalosti.

Zdravlje princa Filipa polako se pogoršavalo već neko vreme. Najavio je da je odustao od kraljevskih dužnosti u maju 2017. godine, našalivši se da više ne može da ustane, navodi "Gardijan". Zvanično se pojavio u javnosti kasnije te godine tokom parade Kraljevskih marinaca na predvorju Bakingemske palate.

Od tada su ga retko viđali u javnosti, jer je provodio većinu vremena na imanju u Norfolku, i kasnije u dvorcu Vindzor u vreme zaključavanja tokom pandemije kovida 19, gde je par tiho proslavio 73. godišnjica venčanja u novembru 2020. Princ Filip takođe je proslavio svoj 99. rođendan u dvorcu Vindzor.

Vojvoda je proveo četiri noći u Bolnici kralja Edvarda VII u Londonu pre Božića 2019. radi posmatranja i lečenja u vezi sa "već postojećim stanjem".

Uprkos operaciji kuka u aprilu 2018. godine, prisustvovao je venčanju princa Harija i Megan Markl mesec dana kasnije i viđen je kako sedi pored kraljice na polo meču u parku Vindzor u junu.

On i kraljica propustili su krštenje princa Luisa od Kembridža u julu 2018. godine, ali je viđen da u septembru vozi svoj lend rover u susednom škotskom selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: