"Ko se ne vakciniše, neće dobiti hleb"

"Ko se ne vakciniše ne dobija hleb" jedan je od novinskih naslova iz 1914. godine u Kraljevini Srbiji usred epidemije pegavog tifusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

11:44

Foto: Tinatin/Shutterstock

U pomenutoj vesti rečeno je da je obavljena obavezna vakcinacija građana oba pola od pet do četrdeset pet godina u Ćupriji.

Opština je putem proglasa upozorila građanstvo na potrebu vakcinisanja, ali je takođe otišla i korak dalje.

Naime, opština je rešila da se nijednom domaćinstvu ne izdaje hleb ako zdravstvena knjižica nije overena potvrdom za vakcinaciju.

Epidemija u Srbiji 1914. i 1915. godine bila je jedna od najtežih na ovom prostoru, jer su se istovremeno javile tri vrste tifusa - povratni, trbušni i pegavi tifus. Ove pošasti su se pojavile kao prateća pojava rata, kao posledica vanrednog stanja u kom se Srbija našla u prvim godinama Velikog rata.
Ko se na vakcinise ne dobija hleb, 1914. godina from r/serbia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

284 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: