U Italiji potvrđen britanski soj kod jednog mačka

Veterinari su otkrili prvi slučaj zaraze britanskim sojem virusa, jednog mačka koji živi u porodici, u opštini Novara. Vlasnici domaće životinje su u karantinu zbog zaraze, a kako tvrde stručnjaci Zooprofilatičkog instituta, mačak se zarazio od vlasnika i imao je iste simptome kao i ljudi.

Izvor: B92

Petak, 19.03.2021.

11:28

U Italiji potvrđen britanski soj kod jednog mačka
Ilustracija/Foto: depositphotos/ shebeko

Direktor Instituta Anđelo Ferari je potvrdio da je zaraza prešla sa ljudi na životinje, a ne obratno i da domaće životinje nisu porenosioci infekcije. On je podsetio da je na farmama za uzgoj vizona, čije se krzno koristi za pravljenje skupocenih bundi, zaraza takođe prešla sa ljudi, to jest osoblja koje je radilo na tim farmama.

U Italiji, i nekim drugim evropskim zemljama, sve te životonje na farmama su umorene, preventivno, a farme zatvorene.

U odnosu na pre dvadeset dana kada je u Italiji zabeležen početak trećeg talasa pandemije kovida 19, broj preminulih u jednom danu je udvostručen, a novozaraženih je nekoliko hiljada više. U poslednja 24 sata od infekcije su preminule su 423 osobe, a među 350 hiljada testiranih otkriveno je skoro 25 hiljada novih slučajeva infekcije, piše agnecija Ansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: