Preminuo Dragoljub Đuričić

Bubnjar Dragoljub Đuričić (68) preminuo je danas u bonici "Dragiša Mišović" u Beogradu, od posledica koronavirusa.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 15.03.2021.

15:00

Preminuo Dragoljub Đuričić
TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bs

Čuvani bubnjar koji je svirao u grupama "Leb i sol", "Kerber", sa Đorđem Balaševićem i Zdravkom Čolićem, kao i sa drugim poznatim izvođačima, nakon nekoliko dana lošeg zdravstvenog stanja i visoke temperature, konačno je krajem februara odlučio da potraži lekarsku pomoć.

Primljen je 24. februara na intenzivnu negu u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu.

Bubnjar Dragoljub Đuričić je rođen 1953. godine, na Cetinju. Još u ranoj mladosti poče je da se bavi rok muzikom. Početkom sedamdesetih osnovao je sa školskim drugovima prvi bend.

Zatim se, 1972. godine, priključuje grupi Egzodus, a zatim osniva i svoj bend pod imanom "Veritas", koji je veoma brzo postao popularan. U Beograd je došao tri godine kasnije, a zajedno sa grupom "Ribelli" nastupao je širom SFRJ prateći sve velike pevače tog vremena (Zlatko Pejaković, Gabi Novak, Arsen Dedić...).

Već 1978. godine, grupa "Mama-Coco" koju su činili Đuričić, Vlada Nikodijević i Dado Topić, prati Zdravka Čolića na velikoj turneji po SFRJ pod nazivom "Putujući zemljotres". Dragoljub Đuričić je, krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, svirao u dva velika benda - jedan je bio "Ju grupa", a drugi "Leb i sol", gde je svirao čak šest godina.

Imao je uspešnu saradnju sa "Rolingstonsima", pa je tri godine proveo u bendu "Kerber", odakle se vratio u "Leb i sol". Godine 1997. postao je vođa orkestra koji prati Zdravka Čolića na nastupima. "Iako je veoma uspešan rok bubnjar, Dragoljub Đuričić specijalizovao se za neobične ritmove, koji podsećaju na ono što je radio Edvard Vesala", napisao je časopis Independent o njemu 1995. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja za muziku, a pored toga, bavio se i slikarstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

159 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: