Feminizam je otišao predaleko?

Na više stotina reakcija na vesti o raskrinkanoj grupi na Telegramu koja broji više hiljada muškaraca koji ilegalno razmenjuju intimne fotografija žena, devojaka ali i devojčica, naši čitaoci su komentarisali da je ženski pokret u svom izvitoperenom obliku počeo da dobija na snazi.

Izvor: S.D.

Petak, 12.03.2021.

15:04

Feminizam je otišao predaleko?
Foto: Shutterstock/golubovystock

Negativni komentari su se ređali kako na vestima o skandalu sa drištvenim mrežom Telegram, tako i na tekstovima koji imaju veze sa ženskim pravima.

"Užasan diskonekt sa ljudskom prirodom", "Zašto ne veruju žrtvama silovanja? Zbog feminizma drugog i trećeg talasa. Eto zašto", "Najbolje da zabranite seks u potpunosti", samo su neki od komentara na tekstove u kojima se traži pravda za sve žrtve osvetničke pornografije ali i silovanja na našim prostorima.

Neki komentatori su navodi da "pre svakog odnosa muškarac da potpiše papir da pristaje na odnos i onda nema ni silovanja", dok drugi sugerišu da ni "žene nisu sve fine i nevine".

Ni na društvenim mrežama komentatori nisu ništa manje blagi. Pojedini tviteraši navode da je "sada pravi feminizam baziran na nejednakosti" i kako ima podršku samo "ekstremno glasne manjine".

"Feminizam je kancer", " Dobro je poznato da su Rokfeleri izmislili feminizam da napakoste Srbiji", "Feminizam je najveći antiženski pokret, jer žene lišava svog najvećeg oružja,a to je seksualnost", navode korisnici Tvitera.

Pojedini tvrde da je cilj feminizma ukidanje polova, kriminalizacija muskosti, i zabrana bilo kakvog oblika intimnosti i kako borba za ženska prava uništava zajednicu, "stvarajući strah i netrpeljivost".
Foto: Profimedia
Iako postoji more negativnih komentara na svim platformama, ipak ima i onih koji zastupaju pozitivno mišljenje o postojanju borbe za ženska prava.

Mnogi navode da građani Srbije ne znaju šta je zapravo feminizam, ali ni da same žene nisu dovoljno upoznate sa tim terminom.

"Prosečni građani Srbije i dalje misle da je feminizam oboljenje koje sprečava ženu da bude lepa i ume da kuva sarmu. Tužno je što žene ne zaostaju", "Osobe u 21. veku misle da je feminizam mržnja prema muškarcima", takođe su neki od komentara koje možemo da čitamo poslednjih dana. Prema rezultatima godišnjeg istraživanja koju sprovodi fondacija za jednakost "Hope not hate", prošle godine je više od polovine britanskih ispitanika koji pripadaju takozvanoj "Z generaciji" (rođeni sredinom 90-ih pa sve do 2010. godine) reklo je da je "feminizam otišao predaleko".

Čak 18 odsto imalo je "negativne poglede na feminizam", 16 odsto je priznalo da veruju da feminizam nema nikakvu ulogu u današnjem društvu. Potom 23 odsto muškaraca obuhvaćenih istraživanjem nije se složilo da je "opasnije biti žena nego muškarac u današnjem dobu", a sama organizacija bila je "razočarana" količinom mladih muškaraca za koje se misli da pripadaju generaciji "otvorenijih stavova" no što su to imali njihovi roditelji.

"Iznova nam se prikazuje slika feminizma koji uništava i nanosi štetu sistemu koji inače funkcioniše kako treba. Ali kada polovina populacije ne može podjednako da napreduje, celo društvo trpi. Jednakost za mlade žene je svetlija budućnost koja je potrebna mladićima", rekla je tada u saopštenju Sofi Voker, osnivačica Partije za jednanost žena u Velikoj Britaniji.


Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima da li mislite da je feminizam potreban u današnjem vremenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

324 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: