Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO

Cilj misije na Marsu jeste da se nađu optencijalni znakovi drevnog mikrobnog života. Upravo u tu svrhu, NASA je poslala rover pod imenom "Istrajnost", koji se prvi put provozao površinom "crvene planete".

Izvor: B92

Subota, 06.03.2021.

15:24

Rover se prvi put provozao Marsom - pogledajte šta je zabeležio FOTO
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech

Rover će analizirati geologiju Marsa, a trebalo bi da u sklopu ove misije prvi put budu uskladišteni uzorci marskovskih stena i regollita.

Sleteo je u neistraženo područje - krater nazvan Jezero, po opštini u BiH. Neke od udubina koje vode do ovog kratera zovu se Sava, Neretva Piva i Una.
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech
Upravo je krater Jezero jedno od najboljih mesta za pokušaj da se nađe trag drevnog života, jer se pretpostavlja da je pre skoro 4 milijarde godina bio ispunjen vodom.
EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech
Naslage u krateru su bogate mineralima koji se obično stvaraju kada je voda prisutna, na osnovu onoga što NASA do sada zna. U sličnim sedimentima na Zemlji, obično se pronađu fosili.

U sklopu narednih misija, NASA planira da pošalje letelice koje bi na Zemlju vratile uzorke prikupljene od strane rovera "Istrajnost", radi daljeg ispitivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: