Naučnici istražili fosil Litlfuta starog 3,67 miliona godina

Sofisticirana tehnologija za skeniranje je otkrila zanimljive tajne o Litlfutu, dobro očuvanom fosilu ranog predstavnika ljudske evolucijske linije, koji je živeo u Južnoj Africi pre 3,67 miliona godina.

Izvor: B92

Utorak, 02.03.2021.

11:08

Naučnici istražili fosil Litlfuta starog 3,67 miliona godina
Foto: EPA/KIM LUDBROOK

Naučnici su danas rekli da su istražili ključne delove fosila u Britanskoj sinhotronskoj ustanovi Dajmond lajt sors. Skeniranje se fokusiralo na vrh lobanje Litlfuta i donju vilicu.

Naučnici su prikupili dokaze ne samo o vrsti Litlfut, već i o teškoćama kroz koje su prolazili kao odrasli, a u pitanju je fosil žene.
Foto: EPA/ KIM LUDBROOK
"U lobanji smo mogli da identifikujemo vaskularne kanale u jednoj kosti, koja je služila za termoregulaciju, verovatno se tako mozak hladio", rekla je paleoantropološkinja Amelija Bodet sa univerziteta Kembridž, koja je vodila studiju.

Ona je dodala da su joj zubi dobro očuvani i da je umrla relativno stara, jer su joj zubi bili, takoreći, istrošeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: