Potresna ispovest: Kao devojčica je preživela Jasenovac, a oca su joj ubili maljem VIDEO

Jelena Buhač Radojčić iz sela Jablanac je, kao dete, preživela golgotu u jasenovačkom logoru, a stravične scene ni 80 godina kasnije ne blede. Ovo je njena ispovest.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

15:23

Potresna ispovest: Kao devojčica je preživela Jasenovac, a oca su joj ubili maljem VIDEO
Foto: Printscreen/Prva TV

"Tražila sam od mame da jedem, ona je rekla 'Jelo ovde nema da se jede, ovo je logor'. Onda nisam više tražila, nego sam vadila mrvice iz njenog džepa i jela", opisala je ovo iskustvo za 150 minuta Prve TV.

Imala je sedam godina kada se suočila sa svim užasima jasenovačkog logora Stara Gradiška. Jelina traumatična prošlost jednim delom podseća na onu iz filma "Dara iz Jasenovca". U logoru je bila sa majkom, starijim bratom Živkom od 9 godina, i mlađim bratom Ilijom od godinu i po dana.

"Ja sam se držala sa majkom, ona je držala Iliju, a Živko je bio sa strane. Jedna Jevrejka odala je drugu da je sakrila u punđu minđuše. Istog momenta joj je jedan raspleo kosu, prislonio je uza zid i iz pištolja je ubio", priča.

Kako kaže, njen otac je ubijen 1943. godine, i to maljem, a prethodno je kopao sam sebi raku.

U logoru je spavala na zemlji, jeli su sa kazana, a pili su vodu sa bunara oko kog su bile fekalije. Posle mesec i po dana, pojavila se njena spasiteljka - Diana Budisavljević

"Ona je rekla da će majke da puste decu da bi išla sa njom, da će biti hleb i bela kafa. Ja sam to čula naravno, a onda je nastao vrisak dece da neće da se odvoje od majki", priseća se.

U Zagrebu su je razdvojili od braće.

Iliju više nikada nije videla, a ponovo se srela sa majkom kada se vratila sa prinudnog rada iz Nemačke, 1947. godine. Vratila se na Novi Beograd, kod tetke, gde se i zaposlila, ali i udala. Ima dva sina i dva unuka, a duguje zahvalnost mnogima zahvaljujući kojima se njena priča čuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: