Glagoljica nije najstarije pismo Slovena: Kravlja kost dokazala šta se koristilo pre nje

Međunarodna grupa naučnika tvrdi da glagoljica nije najstarije pismo Slovena već da su to bile germanske rune.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2021.

11:25

Glagoljica nije najstarije pismo Slovena: Kravlja kost dokazala šta se koristilo pre nje
Rune/Ilustracija/Foto: Profimedia

Kao dokaz za tu tvrdnju, tim naučnika pošao je od ugravirane kravlje kosti iz sedmog veka, prenosi Index.hr i navodi da je reč o slomljenoj kravljoj kosti, pronađenoj u južnoj Češkoj 2017, koju su proučavali naučnici iz Češke, Austrije, Švajcarske i Australije.

"To je najstariji pronađeni natpis među Slovenima", rekao je vodeći istraživač, arheolog Jiri Mahaček sa Masarikovog univerziteta u Brnu.

Objašnjeno je da je međunarodni tim koristio genetsko i radiokarbonsko testiranje za određivanje starosti kosti.

"Te osetljive analize pokazale su da kost pripada domaćoj životinji koja je živela oko 600. godine", rekla je članica naučne grupe Zuzana Hofmanova, analitičarka sa švajcarskog univerziteta u Frajburgu.

Robert Nedoma s Bečkog univerziteta identifikovao je natpis kao runsko pismo kojim su se koristili govornici nemačkog u srednjoj Evropi od 2. do 7. veka.

Ono se sastojalo od 24 znaka, a poslednjih sedam upisano je u analiziranoj kosti, poručili su naučnici.

"Verovatno je na kosti izvorno bio ceo runski alfabet. Dakle, ne radi se o nekoj posebnoj poruci, nego verovatno o nastavnom pomagalu", tvrde stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: