Sat apokalipse i dalje blizu ponoći; "Probudite se"

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme, zadržan je danas na 100 sekundi do ponoći, zbog neefikasnosti vlada u svetu da upravljaju epidemijom koronavirusa, a to pretstavlja i nepripremljnost sveta da se suoči sa nuklearnim i klimatskim pretnjama, saopštili su naučnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2021.

09:37

Sat apokalipse i dalje blizu ponoći;
Ilustracija/Foto: Pavel Chagochkin/Shutterstoc

"Smrtonosna i zastrašujuća pandemija koronavirusa treba da bude kao istorijski poziv na buđenje. Pandemija je kao oštri pokazatelj da su nacionalne vlade i međunarodne organizacije loše pripremljene da se nose sa pretnjama nuklearnim oružjem i klimatskim promenama koje bi zaista mogle da okončaju civilizaciju", navela je naučnica Rejčel Bronson.

Bronsonova, predsednica i generalna direktorka Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists - BSA), uputila je apel - Probudite se!

Sat apokalipse je prošle godine označavao isto vreme, a za taj sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelovih nagrada.

Među preporukama upućenim šefovima država, grupa naučnika apelovala je na američkog i ruskog predsednika, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, da produže što je duže moguće sporazum "Novi Start" o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Naučnici su podstakli SAD da se obavežu da neće prvi koristiti nuklearno oružje u sukobu i da će nagovoriti svoje saveznike i rivale da učine isto, jer bi to predstavljalo "korak ka bezbednosti i stabilnosti".

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je nastao ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.

Ponoć predstavlja smak sveta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških pretnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: