Odlazak Lerija Kinga: Umesto zbogom, doviđenja!

Voditelj Leri King preminuo je u Los Anđelesu, u 87. godini života. Imao je bogatu karijeru dugu više od 60 godina i intervjuisao najuticajnije svetske ličnosti.

Izvor: B92

Subota, 23.01.2021.

14:40

Odlazak Lerija Kinga: Umesto zbogom, doviđenja!
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

King se godinama borio sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak prostate i dijabetes tipa dva. Takođe, 1987. godine pretrpeo je srčani udar koji je zahtevao ugradnju petostrukog bajpasa, a 2017. je podvrgnut operaciji uklanjanja malignog tumora u plućima.

Prošle godine, dvoje Kingove dece, sin Endi i ćerka Čaja, umrli su u roku od nekoliko nedelja. Uprkos tragedijama, King je nastavio da objavljuje nove epizode ​​svoje YouTube emisije Larry King Now, a najnovija epizoda premijerno je prikazana pre dve nedelje.

Leri King rođen je u Bruklinu. Karijeru je započeo krajem 1950-ih kao novinar i DJ u Majamiju, pre nego što je svoj "repertoar" proširio na intervjue slavnih i komentare sportskih događaja.

Krajem 1970-ih je krenuo da vodi radio-emisiju "Larry King Show", sa kojim je nastavio i nakon što je njegova Tv emisija "Larry King Live" počela da se emituje na CNN-u 1985. godine.

Jednako vešt u intervjuima, bilo da se radi o poznatim ličnostima, političarima, teoretičarima zavere, vidovnjacima ili nekom drugom, Kingova emisija emitovala se svake večeri od juna 1985. do decembra 2010. godina, a u goste su mu dolazili predsednici SAD, Vladimir Putin, Frenk Zapa...

"Ljude koje je intervjuisao uvek je smatrao zvezdama svojih emisija, dok je na sebe gledao više kao na vezu između gosta i gledalaca", saopštili su iz njegove producentske kuće Ora TV. "Intervju je intervju. Važno je samo ko, šta, gde, kada i zašto. Mada je privilegija sedeti sa premijerom Velike Britanije ili predsednikom neke države, ipak se sve svodi na pitanja zašto neko radi ono što radi, kako se oseća, šta misli o svetskim dešavanjima...", rekao je King u jednom intervjuu, prenosi časopis Rolling Stone.

"Nikad nisam sedeo sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država ili šefom neke države i pomislio 'Pa, ovo je šef države - moram da budem drugačiji'. I dalje sam običan čovek. Pitam se, na primer, šta bi momak na ulici rekao francuskom predsedniku, da je mogao da razgovara sa njim?", objasnio je King.

Ženio se osam puta, a od petoro dece, dvoje je preminulo prošle godine, kao što smo već spomenuli.

Leri King je 2012. godine osnovao producentsku kuću Ora TV.

Osvojio dve "Pibodi" nagrade za svoje uspehe na radiju, primljen je u Kuću slavnih Nacionalnog radija i Kuću slavnih emitera. Nakon što se završila emisija "Larry King Live", prešao je na "Larry King Now" i " Politicking With Larry King", koji su krenuli sa radom 2012, odnosno 2013. godine.

U poslednjoj emisiji od gledalaca se oprostio rečenicom: "Umesto zbogom, doviđenja!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: