Topi li se sneg na vatri? Jednostavan fenomen ponovo povod za teorije zavere VIDEO

Obilne snežne padavine koje je donela oluja Filomena pogodile su Španiju prošle nedelje, što je dovelo do otkazivanja letova i zatvaranja puteva, a najmanje četiri osobe su stradale.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2021.

18:20

Topi li se sneg na vatri? Jednostavan fenomen ponovo povod za teorije zavere VIDEO
Foto: Ilustracija/Depositphotos/EBFoto

Stručnjaci smatraju da je reč o najsnažnijoj oluji u poslednjih 50 godina. Velika količina snega naterala je neke ljude da poveruju da mećava nije prirodnog porekla.

Zajedno sa olujom i snegom, na internetu je ponovo pokretnuta lavina poluinformacija. Tako društvenim mrežama kruži video na kom, navodno, jedna žena iz Španije tvrdi da sneg koji je donela oluja Filomena nije pravi sneg.

Na pomenutom video-snimku ona uzima malo snega sa svog balkona i zagreva ga plamenom upaljača, pokazujući da se sneg ne topi, već postaje crn. Prema njenim rečima, izgorela supstanca miriše na čistu plastiku.

"Kao što vidite, ne topi se, ma koliko vatre da mu približim pocrni. I miriše na izgorelu plastiku. Znam da je na mnogim mestima pao sneg, pa to i sami vidite ... Ovo s*anje što nam šalju, to je čista plastika. Stalno nas zavaravaju, proverite to i sami", kaže žena na video-snimku.

Mnogi korisnici društvenih mreža rugali su se u komentarima, a veći broj ljudi je pokušao da objasni fenomen rečima da je u pitanju - normalna reakcija.

Vladimir Đurđevića, ekspert za meteorologiju, ranije je objasnio da je grudva snega puna vazdušnih „džepova“ koji upijaju vodu i to stvara utisak da se sneg ne topi.

"Kao i sunđer, tako i u ovom slučaju grudva jednostavno upije većinu vode koja nastane topljenjem kristala, što stvara utisak kao da se grudva ne topi", kaže on.

Upaljač bi morao jako dugo da se drži na površini grudve da bi grudva na kraju počela da se topi.

On je objasnio i zašto na grudvi ostaje crni trag.

Đurđević navodi da ni ovo nije neobično - grudva "nagoreva" zato što na njenoj površini ostaje čađ (lanac ugljenika kao proizvod nepotpunog sagorevanja), što se uvek dešava kada je smanjen dotok kiseonika, kao u ovom slučaju.

Kako je naveo, da je sneg zaista od plastike, kao što tvrde teoretičari zavere, u nekom momentu bi grudva počela da gori poput plastične kese. (ovo je korigovana verzija prethodno objavljenog članka)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: