Novi mineral iskopan u steni u Velikoj Britaniji FOTO

Naučnici su otkrili novu vrstu minerala u steni koja je iskopana u rudniku u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, pre 220 godina.

Izvor: Tanjug

Petak, 01.01.2021.

13:18

Novi mineral iskopan u steni u Velikoj Britaniji FOTO
Foto: Profimedia

Mineral tamno zelene boje, nazvan "Kernovajt" po drevnoj kornvoslkoj reči koja označava ime tog okruga u Engleskoj, otkrio je tim naučnika iz londonskog prirodnjačkog muzeja na čelu sa Majkom Remzijem.

Remzi je rekao da je pre više od 100 godina otkrivanje novih minerala bila česta pojava u Kornvolu, kada su u tom okrugu mnogi rudnici još uvek bili aktivni, prenosi Skaj njuz.

Stena u kojoj su naučnici otkrili "Kernovajt" bila je od 1964. godine deo muzejske zbirke, ali se prvobitno smatralo da se u njoj nalazi "Lirokonit" – redak plavo-zeleni mineral otkriven i na drugim lokacijama u Kornvolu, ali i u nekoliko evropskih zemalja.

Stena je iskopana iz rudnika "Vil Gorland" u kornvolskom selu Sent Dej.

Taj rudnik je bio aktivan od 1790. do 1909. godine, a sada je na tom mestu izgrađen stambeni kompleks.

Skaj njuz navodi da su, prema poznatim podacima, pronađeni "Kernovajt" i još jedan primerak u privatnoj kolekciji jedini uzorci tog minerala na svetu.

"Nema ničega više. To je ugašen lokalitet, ne možemo više tamo da se vratimo. Ono što imamo jeste neka vrsta male vremenske kapsule", rekao je Ramzi.

Stotinama godina naučnici su smatrali da su zeleni kristali varijacije "Lirokonita", ali je tim na čelu sa Remzijem dokazao da "Kernovajt" ima drugačiju hemijsku strukturu i da zato može biti klasifikovan kao novi mineral.

Svake godine u svetu bude otkriveno oko 100 novih minerala, ali je vrlo retko da oni budu sačinjeni od velikih i raznobojnih kristala kao što je slučaj s novom kornvolskom vrstom, dodaje "Skaj njuz".

Inače, rudnici kalaja su imali važnu ulogu u ekonomiji Kornvola, pogotovo u srednjem veku, a početkom 19. veka su otkrivene i zalihe bakra.

Sredinom 19. veka eksploatacija bakra i kalaja počela je da slabi, tako da je 1909. u potpunosti prekinuta.

Izgradnjom železničkih pruga početkom 20. veka turizam je postao najvažnija grana kornvolske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: