Zagađivanje avionom stvar prošlosti? Naučnici ubeđeni da su našli rešenje

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu možda su pronašli način kako da smanje zagađenje izazvano vazdušnim saobraćajem.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2020.

13:43

Zagađivanje avionom stvar prošlosti? Naučnici ubeđeni da su našli rešenje
Foto: Depositphotos/andreevaee

Oni su uspeli da pretvoriti ugljen-dioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih gasova. Tehnika se sastoji od zagrevanja mešavine limunske kiseline, vodonika i katalizatora sastavljenog od žive, mangana i kalcijuma, kako bi se CO2 pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih aviona, piše Engadget.

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja vodonika i vode u gorivo.

Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uslovimai u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okolinu, navodi se. Naravno, za komercijalnu upotrebu potrebno je još mnogo rada i usavršavanja tehnika i procesa.

Trenutno, još uvek nije pronađen način kako efikasno prikupiti ogromne količine ugljen-dioksida. Naučnici su u potrazi za industrijskim partnerima, koji bi im omogućili masovnu proizvodnju. Kad bi u tome uspeli, dobili bi još jednu alternativu koja bi bila izuzetno popularna za avio-prevoznike.

Vazdušni saobraćaj se tako polako prebacuje na čistije energetske izvore, a mnogi planiraju i kupovinu električnih aviona ili aviona koji koriste neke druge vrste goriva. Prednost spomenute metode je ta što ne bi bilo potrebno menjati avione pošto postojeći motori mogu koristiti gorivo zasnovano na CO2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: