Vakcine nisu napravljene "od ćelija abortiranog fetusa” i Vatikan to ne sugeriše

Vatikan je nedavno objavio svoj stav o prihvatljivosti vakcina za čiju su proizvodnju korištene embrionalne ćelijske linije, dobijene od embrionalnih ćelija pre 70 godina i od tada više puta klonirane, na kojima se "uzgajaju" sojevi virusa protiv kojih se vakciniše.

Izvor: B92

Utorak, 22.12.2020.

11:29

Vakcine nisu napravljene
Foto: Getty Images, Christopher Furlong / Staff

Iako se u medijima to opisalo kao vakcina "sa ćelijama abortiranog fetusa" u pitanju su ćelije iz tkiva abortiranih fetusa korištene “za proizvodnju” vakcine - i vakcine ne sadrže takve ćelije.

Zvaničan stav Vatikana o ovom pitanju iznesen je u dokumentu Beleška o moralnosti korištenja nekih vakcina protiv COVID-19 u kome se govori “o moralnoj prihvatljivosti” vakcina protiv Covid-19, u “u toku čijeg su se procesa istraživanja i proizvodnje koristile ćelijske linije iz tkiva dobijenih iz dva pobačaja koja su se dogodila u prošlom veku”.

U tekstu se navodi da je svrha teksta da se razjasne sumnje i pitanja koja su proizašla iz ponekad kontradiktornih izjava u trenutku kad se mnoge zemlje pripremaju za sprovođenje vakcinacije, i objašnjavaju razlozi zašto je “moralno prihvatljivo” primiti ovakvu vakcinu protiv Covid-19. (Ovo je korekcija prethodno objavljenog članka)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: