I oni prolaze kroz adolescenciju: Češće ignorišu komande i teže ih je vaspitavati

Studija tima univerzitetskih profesora iz Britanije pokazuje da se psi ponašaju slično kao ljudi u pubertetu - češće ignorišu komande i teže ih je vaspitavati. Da li vas to podseća na tinejdžere?

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2020.

14:38

I oni prolaze kroz adolescenciju: Češće ignorišu komande i teže ih je vaspitavati
Ilustracija/Foto: depositphoto/brm1949

Naučnici su pratili 69 pasa, pet meseci pre ulaska u adolescenciju, i onda još sledećih osam meseci. Psima u adolescenciji treba više vremena da poslušaju komandu „sedi" čak i kada znaju kako da to rade, a i upitnik koji je popunjavalo 285 vlasnika pasa pokazuje slične rezultate. Životinje u pubertetu teže je obučavati. Međutim, studija nam govori još nešto, a to je da se psi tako ophode samo prema vlasnicima, jer kada dođu među nepoznate ljude, mnogo bolje se ponašaju, piše Petmagazine.rs.

Hormonske promene i izmene u mozgu prilikom odrastanja uzrokuju većinu tih problema, a dobra vest za vlasnike je da ova "faza" ne traje večno. Istraživanja pokazuju da ponovo postaju poslušni kada prođe pubertet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: