Obeležena 102. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

Pokrajinska vlada čestitala je svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine 102 godine od kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.11.2020.

12:15

Obeležena 102. godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji
Foto: depositphotos/YAYImages

Odluka o prisajedinjenju koju je 25. novembra 1918. godine jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, najvažniji je događaj u istoriji Vojvodine i jedan od najznačajnijih događaja za Srbiju u celini, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Kako navode, tog dana ostvareni su vekovni snovi srpskog naroda o slobodi i ujedinjenju i definitivno je promenjen tok istorije.

Skupština AP Vojvodine je na inicijativu Pokrajinske vlade 2018. godine donela odluku da se 25. novembar obeležava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše - nagradu "Mihajlo Pupin".

Tokom više od sto godina u slobodi Vojvodina je, kao integralni deo Srbije, navodi se u saopštenju, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih onih koji u njoj žive.

Pokrajinska vlada je iz tih razloga na današnji dan još jednom odala počast velikanima poput Svetozara Miletića i Jaše Tomića koji su, kako navode, svojom snagom, hrabrošću i istrajnom borbom stvorili uslove za donošenje odluke o prisajedinjenju.

Ističe se i da istovremeno pamte i obeležavaju i slavne pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, koje su omogućile dolazak slobode i na te prostore.

Pokrajinska vlada obaveštava sve da zbog epidemije virusa korona tradicionalna svečana akademija posvećena prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji neće biti održana, a nagrada "Mihajlo Pupin" i ostala pokrajinska priznanja biće uručena naknadno.

Na spomen ploču na Trgu slobode položeni su danas venci povodom dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: