Rekordna globalna zagađenost u godini korone

Emisija štetnih gasova koji utiču na klimatske promene dostigla je rekordan nivo, uprkos vanrednoj situaciji koju je u svetu izazvala pandemija korona virusa, saopšteno je iz Svetske meteorološke organizacije UN (SMO UN).

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 23.11.2020.

14:21

Rekordna globalna zagađenost u godini korone
Ilustracija/Foto: Depositphotos/lexaarts

Iako je procenjivano da bi ove godine emisija štetnih gasova mogla biti smanjena između 4,2 i 7,5 odsto zbog zabrane putovanja i drugih restrikcija, u SMO ukazuju da je to mala uteha, s obzirom da se koncentracija štetnih gasova u atmosferi kontinuirano povećava iz godine u godinu, a da je 2019. godina bila rekordna i posebna zbog najvećeg, prosečnog godišnjeg zagađenja evidentiranog u poslednjoj dekadi.

To je pokazatelj da su dosadašnje aktivnosti usmerene na smanjenje emisije štetnih gasova daleko od dovoljnih da bi se sprečilo klimatsko vanredno stanje u bliskoj budućnosti, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Naučnici su izračunali da bi do 2030. godine emisija štetnih gasova morala da se smanji za 50 odsto kako bi se stvorile prilike da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa jer bi veće globalno zagrevanje značilo više toplotnih talasa, padavina, poplava i konsekvetno tome veće siromaštvo za stotine miliona ljudi.

"Ugljen-dioksid se vekovima zadržava u atmosferi. Poslednji put je slična koncentracija ugljen-dioksida postojala na Zemlji pre tri do pet miliona godina. Tada je i prosečna temperatura vazduha bila za dva do tri stepena Celzijusa viša, a nivo mora za 10 do 20 metara viši nego danas. Međutim, tada na Zemlji nije živelo 7,7 milijardi ljudi", upozorio je Peteri Taals, generalni sekretar SMO UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: