Kratak vodič kroz sterilizaciju/kastraciju vašeg kućnog ljubimca

U našoj zemlji je nažalost sterilizacija/kastracija mačke i dalje tabu-tema koju prate razne zablude, iako je ovaj hirurški zahvat rutina i može se reći obaveza svakog odgovornog vlasnika koji vodi računa o svom ljubimcu, ukoliko ne želi potomke

Izvor: petmagazine.rs

Ponedeljak, 16.11.2020.

12:21

Kratak vodič kroz sterilizaciju/kastraciju vašeg kućnog ljubimca
Ilustracija/Foto: depositphoto/valphoto

Postoji mnogo prednosti sterilizacije/kastracije, a među najbitnijima su očuvanje zdravlja vašeg ljubimca i značaj kontrolisanog razmnožavanja kako bi se smanjio broj napuštenih životinja.

Donošenje odluke da li da sterilišete/kastrirate vašu mačku je jedan od najvećih izazova sa kojim se suočava svaki vlasnik i zato vam donosimo kratak vodič za koji se nadamo da će vašu odluku učiniti manje izazovnom.

Ukoliko ne planirate da vaša mačka ima potomke, sterilizacijom/kastracijom postižete više efekata.

* Sprečićeti fizički i emocionalni stres zbog estrusa (teranja). U tom periodu mačke su jako razdražljive, hiperosetljive i veoma glasne. Takođe dolazi i do pojačanog mokrenja, a dešava se da mačke u ovom periodu izbegavaju svoju posudu sa peskom i može da se desi da vrše nuždu po celoj kući.

* Obuzdaćete njeno potencijalno agresivno ponašanje. Sterilizacijom/kastracijom doći će do pozitivne promene karaktera vašeg ljubimca. Ljubimac će postati stabilniji, smireniji, manje agresivan, nežniji, umiljatiji i svakako će se više vezati za porodicu.

* Smanjićete mogućnost da vaša mačka odluta od kuće usled pojačane potrebe za parenjem.

* Smanjićete rizik obolevanja od leukemije i mačje side.

* Smanjićete rizik od infekcije materice ili tumora dojki kod ženki.

Sterilizacija/kastracija je vrlo jednostavan rutinski zahvat koji traje svega oko 30 minuta i zahteva minimalnu hospitalizaciju. Za ženke sterilizacija predstavlja hirurško otklanjanje jajnika i materice i obavlja se preko vrlo malog reza sa leve strane ili preko stomaka. Za mužjake kastracija predstavlja hirurško otklanjanje oba testisa i mnogo je jednostavnija od sterilizacije ženki, čak i ne zahteva ušivanje. Ono što je bitno jeste da vreme oporavka traje oko nedelju dana nakon koga se mačka vraća normalnom životu i aktivnostima. Tokom postoperativnog perioda mački je potrebno pružiti negu i posvetiti pažnju.
Ilustracija/Foto:ifeelstock /Depositphotos
Najbolji uzrast za sterilizaciju je oko 4 do 6 meseci starosti vaše mačke, tj. pre nego što mačka dostigne polnu zrelost, jer na taj način smanjujete rizik od kasnije pojave tumora mlečnih žlezda i reproduktivnih organa. Rizik ovog oboljenja se povećava sa svakim sledećim estrusom (teranjem), ukoliko ne dođe do oplodnje.

Jedna od zabluda sterilizacije/kastracije jeste da će se mačka posle inje ugojiti. Mačka će se jedino ugojiti od prekomerne količine hrane ili smanjene fizičke aktivnosti.

Jedna od ključnih uloga posle sterilizacije/kastracije vaše mačke jeste pravilna ishrana koja će sačuvati zdravlje vaše mačke i ona će ostati u vrhunskoj kondiciji u svakoj životnoj fazi, prenosi Petmagazine.rs.

Koliko je važna izbalansirana hrana koja je prolagođena stelisanim/kastriranim mačkama govori činjenica da ćete njom očuvati zdravlje urinarnog trakta i održati optimalnu telesnu težinu čime ćete pomoći očuvanju zdravlja moždanih funkcija, bubrega i digestivnog trakta.

Suva hrana za mačke se lako razmerava i koristi, a takođe traje duže nego vlažna hrana. Zdrava je za zube, jer se njenim žvakanjem uklanja plak sa zuba. Vlažna hrana sa druge strane je mekša i njen miris je jači, što mačku privlači. Za koji god tip hrane da se odlučite, vaš ljubimac će imati sve neophodne hranljive sastojke za pravilan razvoj i zdrav život.

Ne dozvolite da pogrešne informacije utiču na vašu odluku, već brinite o zdravlju vašeg ljubimca i kvalitetno izbalansiranom ishranom, pružanjem redovne veterinarske nege i posvećivanjem dovoljno pažnje, vaš ljubimac će biti srećan i zdrav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: