U Egiptu otkriveno preko 100 sarkofaga

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas otkriće najmanje 100 drevnih sarkofaga, sa mumijama u nekim od njih, i oko 40 pozlaćenih statua u ogromnoj faraonskoj nekropoli Sakari južno od Kaira.

Izvor: B92

Subota, 14.11.2020.

16:20

U Egiptu otkriveno preko 100 sarkofaga
Foto: AP Photo, Nariman El-Mofty

Šareni, zapečaćeni sarkofazi i statue koji su sahranjeni pre više od 2.500 godina bili su izloženi u improvizovanoj izložbi u podnožju čuvene stepenaste Dzoserove piramide u Sakari, prenosi AP.

Arheolozi su otvorili kovčeg u kome se nalazila dobro očuvana mumija umotana u tkaninu. Takođe su izvršili rendgensko snimanje vizualizujući oblik drevne mumije, pokazujući kako je telo sačuvano.Ministar turizma i antikviteta Haled el-Anani rekao je na konferenciji za novinare da otkriveni predmeti potiču iz helenističkog perioda (320-30 p.n.e.) i kasnog perioda starog Egipta (664-332 p.n.e.).

Rekao je da će artefakte prebaciti u najmanje tri kairska muzeja, uključujući Veliki egipatski muzej koji Egipat gradi u blizini čuvenih piramida u Gizi. Ministar je dodao da će kasnije ove godine objaviti još jedno otkriće na nekropoli Sakara.

Otkriće na čuvenoj nekropoli najnovije je u nizu arheoloških nalaza u Egiptu. Od septembra, vlasti za antikvitete otkrile su najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga, sa mumijama u većini njih, u istom području Sakare.

Lokalitet Sakara deo je nekropole u drevnoj egipatskoj prestonici Memfisu koja uključuje čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Sir, Dahšur i Abu Ruvaiš. Rusevine Memfisa proglašene su UNESCO-vom svetskom baštinom 1970-ih.

Egipat često obilazi svoja arheološka otkrića u nadi da će podstaknuti vitalnu turističku industriju koja je u problemu od političkih previranja nakon 2011. godine kada je srušen dugogodišnji predsednik Hosni Mubarak. Pandemija korona virusa ove godine zadala je dodatni udarac sektoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: